Follingbo Folkets hus blir "Parken"

Efter flera års och åtskilliga timmars ideellt arbete är nu det nya Folkets hus i Follingbo färdigställt och slutbesiktigat.

2021. Det nya Folkets hus är klart. Den gamla portalen överlevde branden och står ännu kvar som ett minnesmärke.

2021. Det nya Folkets hus är klart. Den gamla portalen överlevde branden och står ännu kvar som ett minnesmärke.

Foto: Joakim Nyberg

Follingbo2021-08-09 12:25

Det börjar bli några år sedan nu. Augustinatten 2016 då Folkets hus i Follingbo brann ner till grunden. Men med en stor portion envishet och med en ännu större portion frivilligt arbete kan nu föreningen stolt konstatera att en ny byggnad står på platsen, redo att fyllas med aktiviteter igen.

Men något lätt arbete, det har det inte varit... 

Föreningen beslutade ganska snart efter branden att det nerbrunna Folkets hus skulle ersättas. En stor paviljong som använts när nya Sävehuset till Wisbygymnasiet skulle byggas fanns tillgänglig. Föreningen lade ett bud och fick köpa paviljongen av regionen.

Byggnaden sågades i två delar och fraktades till Follingbo i april 2017. Men där tog det stopp. Krångel med ett bygglov försenade arbetet i över ett år. Föreningens ordförande Åke Olofsson, berättade sommaren 2017, om hur strulet påverkade ekonomin med uteblivna hyrestäkter och hur man för första gången på 30 år fått ställa in den årliga grisfesten, att lusten att komma igång började försvinna.

Men så fick man sitt efterlängtade bygglov och sommaren 2018 kunde grunden gjutas. Och föreningen, inte minst eldsjälarna Åke Olofsson och kassör Lasse Andersson kunde komma i gång med att rusta paviljongen, båda medlemmar i föreningen i över 40 år och båda med kunskapen efter ett helt arbetsliv inom byggbranschen. Varje dag träffades de och jobbade från sju till tolv. De var ju båda pensionärer och tyckte att de hade tiden till skillnad från andra som hade vanliga jobb att sköta.

Våren 2019 hade arbetet flyttat inomhus. Att huset varit itusågat i två delar syntes inte längre. Här växte ett nygammalt kök fram och en samlingssal skulle iordningställas. Fortsatt var det Lasse Andersson, då 80 år gammal och Åke Olofsson, 75 år, som regelbundet stretade på i sin takt. Förhoppningen var då att byggnaden skulle kunna invigas 2020.

– Vi har ingen press på oss. Det får ta den tid det tar, sa Lasse då.

Men 2020 bröt som bekant pandemin ut och i september gick Åke Olofsson bort. Åke fick aldrig uppleva slutbesiktningen av det nya Folkets hus i Follingbo.

– Nej det fick han inte, men vi var i stort sett färdiga. Ändå, då var det som att luften gick ur en, säger Lasse

 Närmaste grannen och styrelseledamoten André Westerberg anslöt för att hjälpa till att slutföra arbetet. Det blev en hel del helgjobb. Och nu är man faktiskt i hamn. I slutet av juni slutbesiktigades byggnaden.

– De hittade inte ett enda fel. Allt är godkänt. Det kändes väldigt skönt och tyder väl på att vi gjort ett ganska bra jobb, säger Lasse Andersson.

Ekonomin i föreningen är god tack vare allt ideellt arbetet och att man nu kan hyra ut en lägenhet med tre rum i den nya byggnaden. Nu ser man också fram emot att Folkets hus, eller "Parken" som det finns ett förslag om att kalla platsen framöver, ska fyllas av aktiviteter igen. 

– Det finns ett förslag om att byta namn till Parken som är lite mer neutralt, säger Lasse som också avslöjar att han efter 35 år som kassör nu anser sig ha gjort sitt i föreningen.

– Jag har bestämt mig sedan tidigare. När vi rott det här i land så ska jag lämna styrelsen. Så jag avgår vid nästa årsmöte, säger han.

När kan det bli invigning då?

– Jag först får det väl bli en fest för oss som jobbat här. Sen hänger det ju lite på coronan när det kan bli invigning. Man måste fortfarande vara försiktig så det får kanske bli nästa år, avslutar Lasse Andersson.

Om möjligt ännu en bild

Gärna en bild här

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!