För tillfället är fårnäringen den lönsammaste delen inom lantbruket. Men även om det ser bra ut kan det bli ännu bättre. 70 procent av lammköttet som säljs i Sverige är importerat, och det gotländska köttet säljs när uppfödarna får som sämst betalt.
- Skinnet är halva värdet på lammet och vi måste slakta på hösten när pälsen är som bäst, förklarar fåravelsföreningens ordförande Anna Törnfelt.
För att öka lönsamheten för köttet har föreningen inlett en diskussion med slakteriet i Visby. Kan man frysa in delar av det som slaktas på hösten och sälja på våren i stället skulle inkomsterna öka.
- Det skulle i första hand gälla försäljning till storhushåll och restauranger, säger Anna Törnfelt.
Under förra året lämnades 27 350 lamm och 3 820 får till slakteriet i Visby. Och det var djur av bra kvalitet. Gotland blev för fjärde året i rad bästa region, sett till andelen kvalitetslamm.
Antalet leverantörer ökade med 10 till 305.
Eftertraktade skinn
Marknaden för gotländska skinn är glödhet, skriver styrelsen i årsberättelsen för 2011. Efterfrågan är större än tillgången för den bästa kvaliteten av gråa Gotlandsfårskinn och vita pälsskinn.
Lite sämre är det med efterfrågan på ull, men även den marknaden betecknas som relativt god.
Vid årsmötet omvaldes Anna Törnfelt, Alskog, som ordförande. Claes Berglund, Rute, lämnade styrelsen efter flera år. Han ersätts av Reine Åkerbäck, Hejde. Kassören Anita Forsberg omvaldes för två år till.
Vid årsmötet i Follingbo bygdegård belönades Ingrid Söderlund, Sjonhem, Ylva Eriksson, Gammelgarn, och Ronny Kellström, Fårö, för högsta kvalitet på levererade slaktlamm. Hannes Niklasson fick pris för sin talang som fårklippare.
Gotlands fåravelsförening delade dessutom ut två diplom. Det ena till Lennart Öjefors vid Visby slagteri och det andra till Tage Norbeck vid Lantbrukstjänst.