På Kattstödet i Follingbo är det siesta. Nästan samtliga av de 59 katter som bor här ligger och sover. ”Tandlösa Tossan” tittar skeptiskt upp på oss när hon störs i sin eftermiddagslur. I slutet av förra sommaren var alla rum helt fulla, då delade uppåt 100 katter på lokalerna. Nu har många av dem hittat nya ägare.
– Målet är att hitta ett hem till alla, säger Frida Hemström, en av verksamhetens tre anställda.
Efterfrågan på katter har avstannat något, berättar hon. Många vill ha kattungar eller tamkatter som direkt hoppar upp i knät. Utmaningen är att hitta personer som är villiga att ta sig an de skyggare katterna.
– Jag ser potential i alla katter, men någon måste våga ge dem chansen. Att vara med om förvandlingen när man vinner deras förtroende är underbart.
För att uppnå det behöver katterna ”tid, tålamod, kärlek, godis och mycket fjäsk”.
Kattstödet tar hand om gotländska katter som saknar ett hem, ibland hittas stora kolonier med 20-30 katter på en gång. Trots att det, sedan ett år tillbaka, är lag på att alla katter ska registreras är de flesta som kommer hit oregistrerade. Det skapar en stor frustration hos personalen.
– För bara fyra veckor sedan kom många helt tama katter hit omärkta. Där förstår man ju inte, var kommer ni ifrån? Det måste ju finnas en ägare.
Enligt en ny sammanställning av försäkringsbolaget Dina försäkringar finns det 4 571 katter på ön, 75 katter per tusen invånare. Det gör Gotland till Sveriges kattätaste län. Till skillnad från hundar, som redan haft registreringskrav i flera år, vandrar många katter omkring fritt vilket ökar risken för att de blir påkörda, skadade eller springer bort.
– Utan registrering är det omöjligt att veta vem katten tillhör, säger Julia Buskas, djurskyddshandläggare på Gotlands länsstyrelse.
Enligt henne är registreringen även en del i att försöka höja kattens status. Att många fortfarande är oregistrerade tror hon beror på okunskap och att många fortfarande inte vet om den nya lagen.
Fem minuter med bil från kattgården i Follingbo ligger Kattstödets second hand-butik som Birgitta Wintland, ordförande i föreningen, beskriver som ”basen” i verksamheten.
– Det här gör att vi får en stadig inkomst, vet vad vi har att röra oss med och kan planera större insatser.
I affären, som säljer allt från porslin och tavlor till kläder och kattburar, jobbar en anställd.
– Resten är pensionerade damer som jag själv, berättar Birgitta Wintland och visar oss in i kontoret bakom kassan där butikskatten Gubbis ligger och sover på en hylla.
I nuvarande lokal startade butiken 2020, och överlevde trots den begynnande pandemin. Sakerna som säljs består till största del av gåvor. Butikskatten Gubbis trivdes inte tillsammans med de andra katterna i Follingbo. Här trivs han dock utmärkt, med odelad uppmärksamhet från kunder och personal.
Gubbis, som är döv, har haft svårt att hitta ett hem eftersom han jamar så högt om nätterna. Birgitta Wintland hoppas att de, genom att låta honom ströva fritt i butiken, kan hitta en ny ägare till honom.
– Har man ett stort hus och hör dåligt går det ju bra, han är helt underbar. En gång skrev vi till Dövas Riksförbund och frågade om de ville ha honom, men vi fick aldrig något svar.
LÄS MER: LISTAN: Här är de vanligaste kattnamnen på Gotland (helagotland.se)