Grannarnas ilska – party vid kalkbrottet upprör boende

Nattliga fester stör boende runt kalkbrottet i Follingbo. Polisen är medvetna om situationen men menar att det utan anmälan inte finns mycket att göra förutom att informera de som stör.

Follingbo kalkbrott har de senaste helgerna varit plats för stora fester med hög ljudvolym.

Follingbo kalkbrott har de senaste helgerna varit plats för stora fester med hög ljudvolym.

Foto: Dennis Pettersson

Follingbo2020-08-05 19:57

Festmusik från tio på kvällen till tio på morgonen under hela helgen är något som boende i närheten av kalkbrottet i Follingbo kontaktat polisen kring vid flertalet tillfällen i sommar. 

– Jag tycker verkligen att folk ska ha kul och festa, men när det blir så här mycket, så här länge och så här högt tröttnar även jag, säger en boende som bor cirka fyra kilometer från kalkbrottet men ändå berättar att musiken hållit hen vaken de senaste fyra helgerna. 

– I mitt hus är det bara jag, min sambo och hunden. Vi klarar oss men jag tänker mycket på de djur som finns i närheten. Både vilda och tama djur som går ute i naturen måste påverkas hårt av musiken, säger boenden och fortsätter:

– Jag hoppas att de har riktigt jävla kul, för det har inte jag. Och annars är det verkligen inte värt det. Jag har köpt ett hus i skogen av en anledning, skulle jag vilja ha fest och musik runt mig om kvällarna hade jag bott inne i stan istället. 

Personen uppger att denne har varit i kontakt med polisen för att få hjälp med den störande musiken.

– "Ingen uppenbar fylla, ingen uppenbar drogpåverkan, det är bara hög musik", fick jag som svar. Om jag ville göra en anmälan fick jag det men telefonisten förklarade att det antagligen inte skulle leda till någon förundersökning ändå.

Och de gånger polisen varit på plats uppges effekten kortvarig. 

– Det tystnade ett tag vid 01.30 när en patrull varit där. Men sedan gick musiken igång igen så fort de lämnat området. 

Michael Degrifo, stationsbefäl på polisen i Visby, kan bekräfta att patrull varit på plats för att tysta ned musiken.

– Jag vet inte exakt hur många gånger vi varit där men folk har ringt in till oss och bett om hjälp med att få ner ljudnivån. En helg jag jobbade vet jag att vi var där tre gånger på en kväll. Vi försöker styra upp och informera om att ljudnivån stör så gott vi kan.

Han uppfattar den frustration de boende har ringt in med.

– Jag förstår att det är väldigt irriterande att inte kunna sova i sitt eget hus. Men utan någon riktig inkommen anmälan är det väldigt svårt för oss att göra mer än att informera vederbörande om att de stör. Får vi in en anmälan blir det lättare för oss att agera, beroende på vilket brott det handlar om, säger Michael Degrifio.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!