Årets gotlänning
Man kan väl inte vara skidåkare på Gotland – än mindre skidskytt? Så tänker säkert många fortfarande. Men jo, det går faktiskt alldeles utmärkt.
En som har jobbat hårt för att det ska gå är Niklas Callenmark. Han låter onekligen lite stolt, när vi går runt bland Svaidestugans numera omfattande motionsanläggningar, även om han ödmjukt poängterar att han bara är en bland flera.
– Det är många som gjort stora insatser och vi har bra samarbetspartners också, säger han.
Här finns skidspår, med konstsnö om vädret tillåter, här finns en skyttebana för skidskyttarna. Samt lekplats, grillmöjligheter, skiduthyrning och såklart den mysiga och varma Svaidestugan.
Numera finns även en rörelsebana, som uppmanar till motorikträning, samt ett litet gym för åkarnas och parasportarnas fysträning. Runt den egenutgrävda väten – som ibland blir skridskobana – finns ett grusat promenadspår och i närheten en discgolfbana.
Men den stora nyheten är väl 1,25 kilometer asfaltsslinga. Den kan fortfarande bli skidspår med snö, men funkar annars som rullskidbana resten av året.
Dessutom kan den nyttjas för skogspromenader med rullstol.
– Vi kallar den inte rullskidsslingan, den är för annat också. En morgon när jag kom hit var det en familj som tränade cykling. Vi har också några personliga assistenter som samlas här med sina elever när det är lov eller studiedag, berättar initiativtagaren.
Han har varit tjänsteman på Region Gotland, bland annat inom kultur och fritid. Som sådan är han till exempel nöjd med moderniseringen och tillgänglighetsanpassningen av Hemsebadet.
Numera arbetar han för Svenska fotbollförbundet, med anläggningsfrågor, runt om i hela landet. Så sport och motion har länge varit Niklas Callenmarks liv även på arbetstid.
Därmed har han specialkunskaper med sig in i sitt ideella engagemang – inte minst om hur man söker bidrag till olika typer av projekt.
– Ja, jag har fått lite rykte om mig att jag kan lite om finansieringslösningar, så jag har kontakt med många olika föreningar om det.
Förutom Svaide Roma sitter han bland annat i valberedningen hos Gotlands parasportförbund och Gotlands skidförbund – men han är lite av en ”ideell konsult” till andra organisationer också.
– Det är kul när man ser hur det utvecklas. Många lägger ner mycket kraft på att se vad man kan göra, men jag brukar tipsa om att börja med att få ihop pengar, för det är det svåra. Sedan kan det bli åt andra hållet ibland också, som när vi och Visborgs OK skulle bygga en liten konstsnöanläggning och plötsligt satt med över tre miljoner kronor.
Det var alltså lite mer än man först hade tänkt sig:
– Vi fick en konstsnöanläggning som sammantaget var en av Sveriges största, i paritet med Falun och Östersund – även om de har vuxit ifrån oss lite på senare tid.
Niklas Callenmark framhäver gärna andras insatser. Men det finns andra som snarare betonar hans egna, framförallt för Svaide men även andra idrottsplatser – och för alla möjliga människor som vill nyttja dem.
Det har resulterat i en nominering till Årets gotlänning.
– Folk är inte kloka, jag har ju sett vilka som varit kandidater genom åren, fantastiska människor. Det känns nästan konstigt att nämnas ihop med dem.
Vad skulle det innebära för dig att vinna?
– Jag skulle bli oerhört stolt över det, det är en väldigt fin utmärkelse!