Planen: Han vill återskapa Dubbes utsiktstorn

Jacob Dubbes förfallna mausoleum i Follingbo kan åter bli ett besöksmål för allmänheten. Det jobbar Perolof Kallings för, och har nu fått med sig markägarna på att skapa en stiftelse för återuppbyggnaden.

Perolof Kallings jobbar för att det gamla utsiktstornet vid Jacobsberg i Follingbo kan återuppbyggas, och att Jacob Dubbes park åter kan bli ett populärt besöksmål.

Perolof Kallings jobbar för att det gamla utsiktstornet vid Jacobsberg i Follingbo kan återuppbyggas, och att Jacob Dubbes park åter kan bli ett populärt besöksmål.

Foto: Dennis Pettersson

Follingbo2021-10-12 18:05

Köpmannen Jacob Dubbes mausoleum vid Jacobsberg i Follingbo är en plats många hört talas om men få kunnat se på senare år, eftersom den utgör privat mark. Fram till 1960-talet var platsen välvårdad och busslaster med turister kördes dit för att visa upp den gamla gravkammaren och den omgivande parkanläggningen som byggdes av Dubbe i början av 1800-talet.

GT berättade i ett reportage för 1,5 år sedan att gravkammaren, där Jacob och Anna Dubbes tre små döttrar ligger begravda i kistor, riskerade att rasa in på grund av inträngande växtlighet. Kristina Fritz, som äger fastigheten med sin bror, hade då kontaktat länsstyrelsen för att få hjälp med akuta insatser för att rädda gravkammaren. Förra hösten påbörjades det arbetet och bara de senaste veckorna har länsstyrelsen också röjt sly och växtlighet på platsen.

– Det har blivit en enorm skillnad, säger Kristina Fritz.

undefined
Mycket av den växtlighet som ingick i den engelskinspirerade 1800-talsträdgården finns fortfarande kvar. Om man väcker liv i denna skulle det locka trädgårdsintresserade besökare från hela Europa, tror Perolof Kallings.

Vad som även hänt under sommaren är att Follingbobördige Perolof Kallings kommit med idén att en stiftelse ska arbeta för en återuppbyggnad av det berömda utsiktstornet som funnits vid gravkammaren. Han vill att platsen åter ska bli ett besöksmål att räkna med.

– Jag är förbluffad över att ingen annan kommit på idén tidigare, säger han.

Perolof är född och uppväxt vid Kallings i Follingbo, och det var i samband med att han nyligen gav ut skriften "Follingbo socken på 1950-talet" som han fick utlopp för idén att väcka liv i Jacobsberg.

undefined
Perolof Kallings, uppväxt inte långt från Jacobsberg i Follingbo, har lyft idén med markägarna att Dubbes herrgårdspark ska återupplivas.

Han har nu tecknat en avsiktsförklaring mellan sig och syskonparet Fritz som går ut på att Kallings verkar för bildandet av en stiftelse. Med hjälp av externa finansiärer ska han jobba för att återskapa tornet och den gamla parkmiljön runt mausoleet, och driva området som besöksmål. Detta samtidigt som man fortsätter värna gravfriden för de tre barnen i kammaren.

– På 50-talet vällde bussar in med turister. Nu när vi har så många kryssningsbesök skulle vi säkert kunna få dit 20-30 busslaster varje dag, säger Kallings.

Arbetet pågår redan med att samla sponsorer som kan bidra med medel.

– Jag vill inte föregripa samtalen med olika intressenter, men det finns stora intressen på olika håll för att genomföra det här. Stiftelsen ska göra i ordning och förvalta, men inte syssla med business, det får ett annat bolag göra.

undefined
Perolof Kallings jobbar för att det gamla utsiktstornet vid Jacobsberg i Follingbo kan återuppbyggas, och att Jacob Dubbes park åter kan bli ett populärt besöksmål.

Han ser det som fullt möjligt att parkområdet åter kan glänsa, och att det bär sig ekonomiskt med hjälp av entréavgifter.

– Projektet bör betala sig själv på tio år. Det är inte bara det nya utsiktstornet som kommer väcka stort intresse. Även trädgården i engelsk 1800-talsstil kommer locka hit trädgårdsintresserade från hela Europa. Platsen skulle kunna bli en parallell till Botaniska trädgården.

undefined
Jacob Dubbes utsiktstorn i Follingbo kan återuppbyggas i modern tappning, menar Perolof Kallings. Till vänster syns tornet som det såg ut fram till branden 1958, till höger en målning av det äldre tornet från 1800-talet.

Tornet ja, Kallings vill se ett nytt byggas. Av det gamla utsiktstornet finns bara fundamentet kvar, med fyra pelare i kalksten som reser sig mot skyn. Det första tornet byggdes på 1830-talet, men efter förfall rasade delar av det på 1860-talet. Det återuppbyggdes, men förstördes helt i en brand 1958.

– Det nya tornet behöver inte vara en replik på det äldre, utan borde vara i en arkitekturstil som motsvarar 2000-talet. Men jag vill att man bygger i trä. Tornet ska också vara handikappanpassat och ha hiss.

I stiftelsen vill han se en arbetsgrupp av både arkitekter, ekonomer och trädgårdsfolk.

– Förutom att området behöver göras i ordning behövs också busshållplatser, toaletter och servering.

undefined
Kristina Fritz äger tillsammans med sin bror fastigheten där Jacob Dubbes gamla gravmonument finns. Nu arbetar de för att säkra gravmonumentet (till höger i bild) för framtiden.

Avsiktsförklaringen från Perolof Kallings handlar om att syskonparet Fritz ska lösas ut från fastigheten med den del där gravkammaren finns, vilket förutsätter att finansieringen är löst för projektet.

Kristina Fritz å sin sida är försiktigt positiv till projektet, men understryker att mycket arbete återstår.

– Perolof Kallings är väldigt entusiastisk. Jag tycker att området ska vara tillgängligt för allmänheten och då är en stiftelse en alldeles utmärkt idé.

undefined
Gravkammaren, eller mausoleet där kvarlevorna efter Jacob och Anna Dubbes tre döttrar förvaras.

Flera tunga moment återstår, säger hon.

– Det är inte helt enkelt, eftersom det här kräver en avstyckning. Min bror bor inom det tilltänkta området. Det finns också ett inre vattenskyddsområde och militärt skyddsobjekt. Vatten och avlopp saknas. Så det är en lång väg att gå.

– Perolof Kallings har ett utmärkt initiativ och stora visioner, men än så länge har han de ambitionerna med annans egendom. Vi får se om alla detaljer går att lösa, i så fall skulle det kunna bli ett väldigt fint utflyktsmål.

Dubbes Jacobsberg

Jacobsberg anlades som en trädgård under Rosendals herrgård i Follingbo, som Jacob Dubbe och hans fru Anna tog över år 1803.

Det blev också minnesplats med gravkammare för Jacob Dubbes tre döttrar som alla avled tidigt.

Det gamla parkområdet ligger granne med Follingbomasten och omges av en 550 meter lång stenmur.

I parken fanns flera planteringar enligt 1800-talets trädgårdsideal samt ett batteri med 14 kanoner, som ännu står kvar.

Förutom utsiktstornet fanns även en vaktmästarbostad och fiskdamm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!