På Gotland är det i nuläget runt 80 barn som bor i familjehem. Anledningarna till varför skiljer sig åt, men den gemensamma nämnaren är oftast att föräldrarna på något sätt inte räcker till.
– Det kan bero på psykisk ohälsa, missbruk eller att man har svårt att få ihop det i livet, berättar Ewa Hall som är chef på socialförvaltningens enhet Familjehem och familjerätt.
Det är de som hjälper barn och familjer i behov av stöd. Oftast börjar deras arbete med att de får in en orosanmälan eller så kan det vara så att föräldern själv ansöker om hjälp.
– Då drar vi igång en utredning och sätter in stödinsatser i hemmet. Vi försöker också hitta någon i nätverket som kan hjälpa till. Så det är ett långt steg till att barnet inte kan bo hemma och kommer till ett familjehem, säger hon.
Antalet familjehem på Gotland ligger i dag runt 60 stycken men regionen är i behov av fler. Detta för att kunna göra så bra matchningar mellan barn och familj som möjligt.
– Vi behöver alltid fler familjer och ett familjehem kan se ut på många olika sätt. Vi vill ha både yngre och äldre, ensamstående och par, på landet och i staden. Det handlar om matchningen och att vi ska hitta en familj till barnet som man kan tänka sig passar bra. Att de har egenskaper som vi tänker är viktiga för just det barnet, säger Ewa Hall.
Det som hon anser är viktigt att tänka på om man är intresserad av att bli familjehem är bland annat att man har tid och utrymme att ta emot ett barn.
– Det kan krävas mycket och man behöver ha resurser kring det. Man behöver också ha i åtanke att barnet har en planering att det ska hem igen när det har löst sig. Sedan finns det de som stannar hela sin barndom men det vet man inte från början.
Till hösten kommer regionens familjehemsteam att anordna rekryteringsträffar för familjehem samt jourhem.