Det är bråda dagar runt Almedalen. Montrar byggs, tält ska resas och scener ska förberedas. Hundratals mötesplatser skapas på en relativt begränsad yta.
Västgöten Rasmus Broberg är på plats för att bygga upp EU-tältet och Riksdagstältet. Han anlände i tisdags.
– Det har varit fullt upp, med ett litet avbrott för fotbolls-VM i onsdags eftermiddag. Hittills är vi två personer på plats, sedan kommer vi att vara 7-8 personer när det är dags att resa tälten, säger Rasmus Broberg.
Det är första året han jobbar med Almedalsveckan.
– Det känns som ett väldigt stort spektakel, det är rätt häftigt.
Själva spektaklet kommer han dock inte vara på plats för.
– Vi åker tidigt lördag morgon, så vi ska vara klara på fredagen. Sedan kommer vi tillbaka i slutet av nästa vecka för att riva innan det bär av till nästa projekt.
Han trivs väldigt bra med jobbet.
– Man får åka runt till många olika ställen och se mycket. Det kan i och för sig bli rätt långa dagar ibland men det är bara att gilla läget.
Vad är roligast, att bygga upp eller riva ner?
– Riva går ju alltid fortare, säger han med ett leende.
På Cramérgatan är Emil Grönhagen tillsammans med kollegor på PA-kompaniet i färd med att bygga upp trosskonstruktioner för ljud och ljus.
– Det går rätt rutinmässigt, vi har räknat på allt i förväg, säger Emil Grönhagen.
Företaget levererar tekniklösningar inom ljud, ljus, bild och scen till ett stort antal aktörer under veckan. De är tio fast anställda, men när det är dags för Almedalsveckan ökar siffran rejält.
– I år är vi cirka 120 personer under veckan.
Vad får absolut inte hända?
– Det får helst inte bli storm och inte för mycket regn, det kan ställa till det för tekniken.
Vädrets makter kan som sagt innebära en försvårande faktor, men till arbetarnas glädje och lättnad rådde under torsdagen närmast optimala förutsättningar med strålande sol och endast en lätt bris.
– Det är så här man vill ha det, det är det här som är myten om att jobba här i Visby. En underbar miljö, säger ljussättaren Åke Enbom medan han är i färd med att hissa upp en ljusrigg i SVT:s Almedalsstudio.
SVT kommer i sedvanlig ordning husera mellan Almedalen och Donners plats, utanför Rindi.
– Vi har gjort det några gånger så en viss vana finns. Vi vet hur mycket tid som krävs och vilka rutiner som behövs, säger Åke Enbom och fortsätter:
– Sen tillkommer det alltid något som man inte kan förutse innan, och då kan det bli lite förskjutet.
Men då ordnar sig allt med lite silvertejp?
– Nja haha. Snarare att det finns många bra lokala leverantörer på ön, så det som fattas brukar man få tag i här på plats, säger SVT-scenografen Niklas Wollheim.