DRÖNARFÖRBUD "Parkerar oss seriösa"

Drönare är lika med övervakningskamera, slår Högsta förvaltningens domstol fast. "Jag tror inte på en sådan här lag" säger Olof Segerberg vars företag erbjuder filmer från ovan.

Olof Segerberg visar en av sina drönare.

Olof Segerberg visar en av sina drönare.

Foto: Tommy Söderlund

Förbud mot drönare2016-10-23 09:30

Fotografering från drönare är förbjudet och det enda undantaget är användning för att förhindra brott. Det har Högsta förvaltningsdomstolen fastslagit och hänvisar till att kamera på manövrerad drönare ska ses som en övervakningskamera i enlighet med övervakningslagen.

– De ser det negativa snarare än möjligheterna, men det är klart att man måste se riskerna också. Men precis som i alla andra branscher måste man lita på en professionalitet, säger Olof Segerberg som driver företaget Segerberg Media, som bland annat har filmat för årets säsong av TV4:s program "Så mycket bättre".

En drönare är en luftburen kamera som styrs från marken. Drönare används bland annat av mäklare som vill visa fastigheterna ur ett annat perspektiv, under inspelningar av film och teveprogram och för att skildra exempelvis väderförhållanden med mera. Man har också haft stor nytta av drönare för att exempelvis får en översikt av en olyckplats eller ett område som brinner.

För Olof Segerberg är beslutet att förbjuda drönare likställt med att förlora ett viktigt arbetsverktyg. Det är inte bara härliga bilder och filmer från 120 meters höjd det här handlar om, utan också om att drönare kan användas för akuta situationer.

– Vi är ju också en resurs för räddningstjänsten i samband med skogsbränder. I det fallet kanske vi kan få tillstånd men för det andra är det stopp för tillfället, säger Olof Segerberg.

Han förstår dilemmat, att det här slaget av "kamerastativ" kan missbrukas i integritetssammanhang.

– Jag vill ju inte att någon ska filma eller ta bilder på mig utan mitt tillstånd, men jag tror inte på en sådan här lag. Den parkerar oss seriösa, men de oseriösa tar nog inte hänsyn till ett sådant här beslut.

Istället för förbud tycker Olof Segerberg att man kan hitta andra vägar, så som hårdare kontroll och att seriösa aktörer får speciella körkort för att få använda sig av drönare.

Eftersom diskussionerna om ett förbud har varit på gång ett tag, har Olof Segerberg legat steget före och har under tiden filmat så mycket han har kunnat, så han har nu ett arkiv med förproducerat material.

För hans del står uppdragen med drönare för ungefär 15 procent av intäkterna så förbudet innebär ett ekonomiskt avbräck. Den stora delen handlar om film- och liveproduktion. Ett aktuellt exempel på sådant uppdrag är SVT:s satsning på att sända live från Gotland Grand National, GGN, vilket nu får ske utan Olof Segerbergs drönare.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!