Vanligt att barn skadas i fyrhjulingsolyckor

40 procent av de som skadas i fyrhjulingsolyckor är barn. På Gotland blir det allt mer populärt att skaffa fyrhjuling, antalet terränghjulingar nästan fördubblats på tio år. Länsförsäkringar kräver nu krafttag för att minska olyckorna och öka kunskapen.

Fyra av tio som skadas i fyrhjulingsolyckor är barn under 15 år. (Barnen på bilden har ingenting med artikeln att göra.)

Fyra av tio som skadas i fyrhjulingsolyckor är barn under 15 år. (Barnen på bilden har ingenting med artikeln att göra.)

Foto: Rolf Jönsson

Fordonsolyckor (GA)2017-11-04 06:05

Mellan år 2007 och 2010 skadades omkring 7 000 personer i fyrhjulingsolyckor, enligt statistik sammanställd av Trafikverket. Nära 3 000 av dem var barn under 15 år.

– När jag såg siffrorna tänkte jag, shit, vad är det som händer och varför sker det här? Det kom som en chock, berättar Maria Wedin, trafiksäkerhetsexpert på Länsförsäkringar.

År 2003 omkom en 11-årig flicka på Gotland i samband med en fyrhjulingsolycka. Antalet registrerade terränghjulingar på Gotland har ökat varje år sedan år 2006, enligt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. 2006 fanns det 292 registrerade terränghjulingar, år 2016 var antalet 536. Men fyrhjulingar kan även vara registrerade som moped, traktor eller motorcykel, och därför är reglerna snåriga. De flesta fyrhjulingarna kräver förarbevis och är inte lagliga för barn att köra, men en ny studie visar att många föräldrar inte känner till reglerna, underskattar riskerna, samt överskattar barnens förmåga.

– Barn litar på vuxna, så vuxna måste få mod till sig och säga nej när barnen frågar om de får köra, tycker Maria Wedin, och tillägger att förare måste ta ett stort ansvar att själva ta reda på vilka regler som gäller för just sitt fordon.

Studien, som är gjord av Statens väg- och transportforskningsinstitut och Sveriges lantbruksuniversitet, visar att riskacceptansen bland föräldrar särskilt inom lantbruket är hög. Bland annat tros det bero på att en del gamla normer om att barnen tidigt ska hjälpa till hemma lever kvar, och att föräldrar är stolta över att barnen klarar av att köra maskinerna på gården.

– Det vi kan se är att det har skett en förflyttning, förr var fyrhjulingen mest ett bra arbetsredskap medan det i dag mer används som ett fritidsredskap, säger Maria Wedin.

För att förebygga framtida olyckor har Länsförsäkringar tagit fram ett informationsmaterial som de hoppas ska hjälpa till att öka kunskaperna.

– Vårt budkap är tydligt: Barn ska inte köra fyrhjuling. Vi vill ha nolltolerans, det måste få ett slut. Filmen vi har tagit fram tänker vi exempelvis visa på våra lantbruksträffar, men förhoppningen är att andra företag kan använda materialet med. Det är viktigt att vi pratar om detta och för en diskussion, säger Maria Wedin.

Fyrhjulingar

Fyrhjulingar är ett samlingsnamn för olika typer av fordon, beroende på vad de ska användas till.

Många regler är olika beroende på vilket fordonsslag fyrhjulingen tillhör. Gemensamt är att det är krav på förarbehörighet, och att det normalt är förbjudet att köra fyrhjuling i terräng.

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!