I januari gjordes en kontroll av Södervärnskolans kök. Livsmedelskontrollanterna kunde konstatera att det fanns trasiga kakelplattor i kylrummet, personalen saknade tillräckliga kunskaper om hur temperaturmätning sker, det saknades rutiner för mottagning av livsmedel och en instickstermometer till ett avsvalningsskåp var smutsig. Avvikelserna påpekades och köket fick ett föreläggande om att åtgärda bristerna.
Vid en uppföljande och oanmäld kontroll vid Södervärnskolan i maj kunde kontrollanterna konstatera att bristerna inte hade åtgärdats. I en rapport står det bland annat att:
"Det var trasiga kakelplattor i kylrummet runt hela rummet, där varuvagnarna kommer emot väggen, och dörren. Vid dörren fanns påväxt av svartmögel på en trasig kakelplatta". Kontrollanterna påpekade också att en display till mjölkkylen visade fel temperatur. "Vid kontrolltillfället var den uppmätta temperaturen i mjölkkylen inte för hög, men skiljde sig åt med 3 grader mellan displayen och kontrollmyndighetens termometer. Om temperaturen i kylen skulle gå upp innebär det att kylen kan stå på +11 grader utan att personalen noterar detta".
Miljö- och hälsoskyddsnämnden skriver i sitt föreläggande att livsmedelsverksamheten vid skolan inte uppfyller kraven i lagstiftningen och inte kan garantera att maten som produceras är säker för konsumtion. Att bristerna kvarstår, trots tidigare påpekande, gör att miljö- och hälsoskyddsnämnden denna gång även förenar föreläggandet med ett vite på 15 000 kronor om avvikelserna inte åtgärdats före den 16 september i höst.