Harriet vägrar pension – startar eget

Pensionärsliv är inget för tandhygienisten Harriet Jerreborn Croon. Som 66-åring väljer hon att starta eget. ”Det är brist på tandhygienister, vad ska jag göra?”, säger hon.

Om ett par veckor hoppas Harriet Jerreborn Croon kunna öppna i det gamla sockerbruket i Roma.

Om ett par veckor hoppas Harriet Jerreborn Croon kunna öppna i det gamla sockerbruket i Roma.

Foto: Henrik Radhe

Företagande (GA)2018-09-19 09:30

I början på 80-talet utbildade sig Harriet Jerreborn Croon, från Lummelunda, till tandhygienist. Ett jobb som hon har älskat sedan dess.

– När jag har sagt ”äntligen måndag” har folk trott att jag skämtat, men det är ärligt. Jag har tyckt att det är skönt att gå till jobbet, säger hon.

För några år sedan började kollegor och bekanta fråga när hon skulle gå i pension, det gjorde henne förbannad eftersom inte hade några sådana planer.

– Jag vill inte sluta att jobba, det är så kul. Jobbet blir aldrig enformigt, alla munnar ser olika ut, säger hon när GA träffar henne på den nya praktiken.

I det nyrenoverade rummet på det före detta sockerbruket i Roma ställs den sprillans nya utrustningen i ordning. Om ett par veckor räknar Harriet Jerreborn Croon med att praktiken kan ta emot den första patienten.

På Gotland saknas det tandvårdspersonal, vilket GA berättade om i juni. Läget ser likadant ut på flera håll i landet. Utöver att Harriet Jerreborn Croon inte känner sig redo för en pensionärstillvaro är det en av orsakerna till att hon blir egenföretagare.

– Det är brist på tandhygienister, vad ska jag göra? Folk behöver mig, säger hon.

På Folktandvården i Hemse har problemet delvis lösts genom att låta tandhygienister och tandsköterskor ta över flera av de arbetsuppgifter som tidigare låg på tandläkarna.

Harriet Jerreborn Croon hoppas kunna göra just detta, ta hand om patienter som inte behöver tandläkare.

– Tandläkarna gör sådant som andra lika gärna kan göra. Det mesta arbetet är ändå förebyggande. Jag instruerar och visar hur man ska ta hand om tänderna och tandköttet, säger hon.

Hon räknar med att utföra basundersökningar, röntgen, ta bort tandsten, missfärgningar och göra tandblekningar. Om det behövs mer avancerade behandlingar eller om hål ska lagas så krävs det ett tandläkarbesök.

– Det kommer inte att vara något problem. Då hjälper jag till att fixa en tid, säger Harriet Jerreborn Croon.

I framtiden hoppas hon få kollegor, i det gamla sockerbruket.

– Min högsta önskan är att få en tandläkare hit. Kanske någon som vill gå ner i tid och fortsätta att jobba en eller två dagar i veckan, säger hon.

Hur mycket jobb det blir i framtiden avgörs av hur många patienter som kommer till praktiken, men Harriet Jerreborn Croon backar inte för att jobba heltid. När hon berättat om sina företagsplaner för omgivningen har hon fått uppmuntran.

– De säger att jag är jättemodig och tuff. Då tänker jag att jag kanske inte är klok, säger hon och skrattar.

Fler jobbar efter 65 år

Nästan var femte person, 19 procent, jobbar efter att de fyllt 65 år. Det är en ökning med 36 procent jämfört med år 2012.

Anställda över 65 år jobbar till största delen inom vård och omsorg samt utbildning.

Närmare hälften av de som arbetar i pensionsåldern gör det som företagare medan motsvarande siffra i åldern 20–64 år är åtta procent.

47 procent av alla egna företagare är 65 år eller äldre, enligt SCB.

Den vanligaste branschen är jordbruk, skogsbruk och fiske.

Gotland har störst andel egenföretagare i landet, enligt en rapport som Unionen tog fram 2017. Av de som förvärvsarbetar på Gotland är 16,1 procent egenföretagare.

Käll: SCB:s statistik från 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!