Viktigt med företagare på landsbygden

För Gotlandsknäcke i Fårösund ser framtiden ljus ut. Grundaren av företaget, Christer Andersson, hoppas på att kunna anställa fler nyanlända.

Bella och Linda packar många knäckepåsar under en dag.

Bella och Linda packar många knäckepåsar under en dag.

Foto: Annie Lindström

Företagande (GT)2017-07-07 05:15

Det rullar på i knäckefabriken i de före detta KA3-lokalerna. Brödet säljs nu i matbutiker runt om i hela Sverige. På Fårösundsföretaget finns i dag tio året runt anställda. De arbetar med allt från tillverkning till packning av produkterna.

Tempot här är högt, det tillverkas ungefär 28 000 skivor knäckebröd på två dagar. Men med lägre arbetsgivaravgifter tror Christer Andersson att möjligheten att anställa fler skulle öka.

Företaget är ännu inte lönsamt, branschen är fortfarande tuff.

– Vår ambition är absolut att satsa vidare och expandera, säger delägaren Christer Andersson. Men för att kunna expandera krävs en ändring i systemet vad gäller arbetsgivaravgifter och sociala avgifter för företag på landsbygden, anser han.

– Jobben finns, så varför inte ge de asylsökande som kommer till ön en möjlighet att arbeta? Ta bort arbetsgivaravgifter för nyanlända i tre år men behåll skatten.

Mohammed Hassan och Jocephus Solo Williams är två av de som arbetar på bageriet. Mohammed har arbetat på Gotlandsknäcke i två år, medan Jocephus började för två veckor sen. Båda trivs bra och är tacksamma över arbetsmöjligheten.

– Jag fick jobbet genom en vän och har det bra här, säger Mohammed som har både fru och barn på ön. De planerar att stanna länge.

För Christer Andersson är det viktigt att alla anställda får samma lön, oavsett vilken bakgrund de har.

– Varför placera människor i olika fack, de utför samma arbete och lär sig på en vecka hur det fungerar här. Det är viktigt att de som flytt sina hemland av olika anledningar ges möjlighet att komma in i arbetslivet. Borttagna eller sänkta arbetsgivaravgifter skulle ge större möjligheter för mindre företag vilket är viktigt för landsbygdens framtid.

I knäckefabriken är det viktigt att främja lokala producenter. Därför funderar företaget på att börja köpa sitt mjöl från Labans kvarn i Roma.

– ­Transporten av råvaror från fastlandet tar lång tid, eftersom leveranserna står stilla på helgerna, säger den andre delägaren i företaget Peter Svensson.

Esso Eriksson, Fårösundsföretagare och tidigare ordförande i Fårö Fårösunds Företagareförening, håller med om vikten av att stötta lokala producenter.

– Vi måste se till att gynna de företag som bedriver sin verksamhet året runt, vilket är en förutsättning för att de ska finnas kvar.

Fakta

Nyföretagandet är på Gotland högt jämfört med riket. 2015 startades 410 företag.

Drygt 4 500 företagare är verksamma på Gotland. Ungefär 70 procent av alla företag drivs av män.

Det registrerades 26 företagskonkurser 2015 (23 st under 2014).

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!