Framfart för öns företagare

Många företag på ön utvecklar sin verksamhet och vill satsa vidare. Halfvede Musteri i Dalhem är ett av de gotländska företagen som är på framfart och här ligger miljösatsningen i fokus.

I gårdsbutiken säljs både musten som produceras på gården och olika lammprodukter.

I gårdsbutiken säljs både musten som produceras på gården och olika lammprodukter.

Foto: Annie Lindström

Företagande2017-07-30 05:15

På gården i Dalhem har Peter Brennwald och hans familj utvecklat sitt musteri sedan 2007. Grunden till satsningen var ett misslyckat båtköp, och det var aldrig meningen att musteriet skulle expandera till den storlek det är i dag.

– När vi köpte musteriutrustningen från När så hade vi för avsikt att musta de äpplen vi själva hade på gården. Från början var kalkylen att om vi mustade i 6 veckor, lördag och söndag, så skulle det täcka kostnader för räntor och amorteringar på lånet som egentligen var avsett för segelbåten, säger Peter Brennwald.

En fortsatt satsning på företaget blev ett faktum när Peter Brennwald sa upp sig från jobbet i Stockholm och flyttade ner till ön på heltid. Produktionen har nu ökat från fyra ton frukt första året, till 140 ton frukt förra året.

– Vi lärde oss mer och mer i och med att efterfrågan ökade. När jag slutade på mitt jobb så hade vi börjat renovera huset för ganska stora pengar, att göra det utan lön blev svårt. Så då var det bara att gasa eller bromsa. Vi såg att det fanns underlag för företaget att utvecklas så vi bestämde oss för att gasa.

Halfvede Musteri satsar även på miljövänlig tillverkning och arbetar för att göra ett så litet miljöavtryck som möjligt. Hela fordonsflottan är i dag fossilfri, då de lätta fordonen är utbytta till elbilar där elen kommer från vind- och vattenkraft. De tyngre fordonen och musteriet drivs med HVO, ett förnybart bränsle som står för ”Hydrotreated Vegetable Oil” och framställs av animaliska och vegetabiliska fetter.

– Vi vill lämna över vår tillvaro här till våra barn. Lämna toaletten snyggare än när du kom in, så måste man resonera. Det finns ett gammalt citat som säger, du ärver inte jorden utan du lånar den av dina barn. Det tänket har vi haft redan från början.

Det som återstår i miljöarbetet är pressresterna. I dag äter gårdens lamm en del av resterna, men klarar inte den stora mängden. I företagets expansionsplan finns därför en idé om att använda resterna till en helt ny produkt, som dock ännu är hemlig.

– Vi ska ta tillvara på de pressrester vi har och göra helt andra saker. Jag kan sträcka mig till att berätta att det har någonting med torkning att göra. Där har vi helt nya produkter som vi redan vet finns god avsättning för.

Det mesta av musteriets produktion levereras till caféer och restauranger på ön. I dagsläget klarar sig Halfvede på att sälja sina produkter på ön, och har därför inga planer på att börja exportera till fastlandet även om efterfrågan finns.

– Så länge vi har avsättning för produkterna på Gotland så tänker vi inte exportera till fastlandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om