Unger: Företagare drabbas hårt av bluffakturor

Fakturabedrägeri blir allt vanligare i Sverige. Problemet är stort, och värst drabbas småföretagarna.

Foto: Montage

Företagarnas mardröm2015-12-29 10:40

Enligt Brottsförebyggande rådets statistik anmäldes över 7 600 fakturabedrägerier till polisen under det första halvåret 2015. Problemet drabbar främst småföretagarna som i dagsläget inte har något skydd mot bedrägeriet.

– Det är ett växande problem för oss företagare. Många tittar inte alltid så noga, man tittar på fakturorna men lusläser dem inte. Ofta ligger fakturabedrägerierna i en gråzon som till exempel beställning, säger Andreas Unger, ordförande för Företagarna Gotland.

LÄS MER: Debattartikel: Bluffakturor ökar – ger företagarna problem

Det finns många typer av fakturabedrägerier och vissa är så pass fräcka att de skickar påminnelsefakturor.

– Man kan hamna hos Kronofogden om man inte betalar, det behöver inte ens finnas någon substans i fakturan. Och fortsätter det kan man i värsta fall få en prick. Och en prick i företagarbranschen försämrar allt, säger Andreas Unger.

För att slippa betala fakturan måste man bestrida den. Då måste företagarna betala för jurister och gå en lång väg, något bluffmakarna vet att företagare drar sig för att göra. Anledningen till att polisen inte ingriper är att fallen oftast är för små och prioriteras bort.

Hur ska man göra för att få bukt med problemet?

– Vi måste få ett annat skydd för företagen i lagen. Företagarna måste få det skydd som privatpersoner har, men hur det ska utformas är inte jag rätt person att svara på. Vi måste ha bättre förutsättningar för att kunna värja oss tidigare. Det räcker med den där pricken sedan är utgångsrakan på gång.

Så undviker du att bli lurad

1. Ha aldrig bråttom med att betala en faktura som kommer. Kolla om tjänsten verkligen är beställd. Ring upp och kolla. Kolla också här om företaget finns på Svensk Handels varningslista.

2. Se till att personalen på ditt företag vet vem som har rätt att göra beställningar. Det är särskilt viktigt på sommaren, eftersom de här företagen gärna utnyttjar att du har vikarier.

3. Läs alltid det finstilta. Erbjudanden som du får i brev kan se ut som blanketter för att bekräfta eller ändra fakta om företaget för någon internettjänst eller katalog. Men någonstans står ordet “erbjudande” med liten stil. Skriver du under har du förmodligen beställt något som du kanske inte är medveten om.

4. Om du får en faktura på något du inte har beställt, gör en kopia av fakturan och stryk ett streck över den. Skriv “ej beställd” och skicka tillbaka. Spara originalfakturan. Skriv inte under med din namnteckning då den kan användas i oärliga syften, utan texta ditt namn.

5. Om du har skrivit under eller gått med på något per telefon men anser dig lurad, gör en kopia över fakturan, stryk ett streck över kopian och skriv: “motsätter mig betalningsansvar beroende på vilseledande uppgifter”. Förklara varför du anser kravet felaktigt och vilken del av samtalet eller händelsen som du anser var vilseledande. Var så rak och ärlig du kan vara. Gör detta skriftligen, helst via e-post, så att du har ett datum att referera till om det blir fortsatta problem.

6. Spara all skriftväxling. Om du får påminnelser på fakturan måste du bestrida varje krav skriftligen och ange skälet. Samma sak gäller om fakturan lämnas till ett inkassoföretag.

7. Om kronofogdemyndigheten får in en ansökan om betalningsföreläggande måste du bestrida kravet skriftligen, vanligtvis inom 10 dagar. Du måste ange dina skäl och underteckna. Om företaget fortfarande vill driva in skulden går ärendet till domstol.

8. Polisanmäl när du anser dig ha blivit utsatt för bedrägeri. Instruktioner om hur du gör polisanmälan finns på Svensk Handels hemsida.

Källa: http://www.driva-eget.se/guider/bluffakturor/sa-slipper-du-fakturaskojarna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!