Industri från vikingatiden hittad i Visby

På marken där det snart byggs bostäder på A7-fältet i Visby har arkeologer hittat en industri. Resultaten från utgrävningarna pekar på att de varit en större arbetsplats med start från vikingatiden.

Ben hittades i utgrävningen. De stora kommer från en ko eller oxe.

Ben hittades i utgrävningen. De stora kommer från en ko eller oxe.

Foto: Cecilia Thomsson

Forntida fynd (GA)2017-07-06 07:00

Arkeologer från Gotlands museum är i sluttampen av en utgrävning på A7-fältet. Det var i samband med att ett byggbolag skulle börja bygga bostäder på platsen som de upptäckte fornlämningar. Per Widerström, arkeolog på Gotlands museum, berättar att de hittat någonting som liknar en industri från vikingatiden.

– Vi ser att det stått någon form av byggnad på platsen. Marken är fullproppad med små, små järnfragment som vi tror har spridits när de hettat upp järn och bankat på det, säger han.

Han berättar att de även hittat djurben, där fosforn som finns i benen har använts för att fästa ihop järnbitar. Arkeologerna tror att platsen användes som arbetsplats från vikingatiden fram till och med 1300-talet. Det äldsta som hittats vid utgrävningen är ett mynt från år 797 eller 798.

– Området är väldigt omfattande och stort, därför har det snarare varit en industri än en gårdsproduktion, säger Per Widerström.

Det finns däremot inga tecken på att människor även har bott på platsen.

– Vi saknar vissa föremål, som till exempel keramikprylar, som borde funnits om det även var bostäder. Här hittar vi bara järn, kol, sot och djurben vilket tyder på att det varit en renodlad industri.

Vid en tidigare utgrävning på fältet, där ett av stjärnhusen ner mot Allégatan nu står, hittade arkeologer en boplats som de tror funnits mellan strax före Kristi födelse till och med 1100-talet.

– Där har de boende bott länge och de verkar ha mått bra. Vi har kunnat se att de bakade bröd på gården, och det fanns korn så de bryggde sin egen öl, berättar Per Widerström.

Tanken var att utgrävningen skulle börja i mars eller april, men på grund av det kalla vädret blev starten försenad. När de skulle börja utgrävningen fick de inte tag på någon grävmaskin, vilket försenade jobbet ytterligare. Nu börjar dock arkeologerna känna sig färdiga på platsen, men en oro om att de ska ha missat någonting finns alltid, berättar Per Widerström.

– Nu har vi grävt på många olika platser och det har sett ungefär likadant ut överallt, då känns det som att vi hittat det viktigaste.

Jordprover har tagits och skickats iväg på analys, och arkeologerna har sparat en del ben.

– Proverna kan till exempel visa vad som har odlats i marken, men i det här fallet tror jag inte att proverna kommer att ge så mycket eftersom det inte var en bostadsplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om