Försvaret intresserat av att köpa ubåtshamn

Inom kort är försäljningen av marinvarvet i Fårösund klar. Ägaren till fastigheten har fått in många anbud. GT kan avslöja att Försvarsmakten är en av intressenterna.

Marinvarvet i Fårösund är till salu och har fått flera anbud.

Marinvarvet i Fårösund är till salu och har fått flera anbud.

Foto: Ur Lennart Jonssons arkiv

FÖRSÄLJNING (GT)2017-02-01 05:15

I måndags var sista dagen för att lämna anbud på marinvarvet i Fårösund. Den nuvarande ägaren Joachim Kuylenstierna berättar att intresset har varit stort, och totalt har han fått tio anbud.

– Jag är väldigt nöjd och tror absolut att vi kommer att hitta en bra framtida ägare bland anbudsgivarna, säger Joachim Kuylenstierna.

Fastigheten är på 6,6 hektar industrimark och 18 industribyggnader ingår. Hamnbassängen har byggts om och gjorts djupare så att en ubåt ska kunna ligga dold under vattenytan. Marinvarvets taxeringsvärde är drygt sex miljoner kronor, varav byggnaderna är taxerade till knappt 700 000 kronor.

Försvarsmakten har tidigare hyrt hamnen, och nu bekräftar Fortifikationsverket för GT att de är en av spekulanterna.

– Vi har anmält vårt intresse, säger Johan Danielson, pressekreterare på Fortifikationsverket.

Något pris för marinvarvet är inte satt utan ägaren har valt att sälja det genom ett anbudsförfarande. Anbuden bedöms utifrån tre kriterier: vad den eventuella köparen är beredd att betala, vad de vill bedriva för verksamhet och hur fort affären kan göras upp.

Vad Försvarsmakten har angett att de är villiga att betala eller vad de vill använda hamnen till, kan de inte svara på i nuläget.

– Vi köper aldrig något utan att Försvarsmakten har ett intresse och ett behov av det. I det här fallet vet jag ingenting mer än att Försvaret har informerat oss om att det finns ett intresse, berättar Johan Danielson.

Härnäst sker en förhandling mellan nuvarande ägaren och anbudsgivarna, innan försäljningen slutförs.

Varvet invigdes 1938 som en följd av etableringen av kustartilleriet i Fårösund. Gotlands kustartilleriförsvar behövde varv och verkstad, dessutom behövdes fler varv för flottan, i händelse av krig. Varvet skulle vid mobilisering bygga om, utrusta och underhålla omkring 50 fartyg och båtar, de flesta civila. I fredstid tilläts varvet komplettera med civila arbetsuppgifter och blev därmed en resurs för fiskarna.

Källa: Tjelvar.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!