Omtalade fastigheter på Sudret ska nu säljas

Nu säljs ytterligare fastigheter som tillhört gruppen av företag kring Suderhälsan. Visning sker på torsdag. Samtidigt hålls edgång i i tingsrätten i tre konkurser kopplade till Suderhälsan.

Ingen av bostadsrätterna ägdes av privatpersoner när föreningen försattes i konkurs.

Ingen av bostadsrätterna ägdes av privatpersoner när föreningen försattes i konkurs.

Foto: Lasse Linusson

FÖRSÄLJNING2019-03-20 10:55

Suderhälsans driftsbolag. Suderhälsan HVB AB, försattes i konkurs hösten 2017. Bolaget hade under många år arbetat med vård och boende för ungdomar och även med familjehemsverksamhet. Det var en av de största arbetsgivarna på Storsudret.

I november 2018 ropade Caroline Endre, Peder Johnson och Ulf Nilsson in Suderhälsans största fastighet på en exekutiv auktion. 9,5 miljoner kronor stannade priset på. Fastigheten hade tidigare åsatts priset 15 miljoner. Peder Johnson var sedan tidigare engagerad i exploateringsplanerna för Vändburgs hamn.

Suderhälsan HVB AB var det största, men inte det enda företaget i gruppen. Dit hörde också ett systerbolag, Suderhälsan AB, som drev spa-verksamhet, fastighetsbolaget Roä Konsult AB – som också var moderbolag, samt Bostadsrättsföreningen Vändburgshus. De båda bolagen, samt föreningen, försattes i konkurs vid Gotlands tingsrätt i februari i år. Torsdag 21 mars hålls edgångsssammanträden i samtliga de tre konkurserna, där de tidigare företrädarna ska intyga skulder och tillgångar.

Till bostadsrättsföreningen hörde två längor med vardera tre separata treor med kök, jämte en carport och förrådsbyggnad. De är belägna på andra sidan vägen från Suderhälsans huvudbyggnad och är nu till salu.

– Några intressenter har hört av sig till visningen på torsdag, säger advokat Stefan Schanning som handlägger konkursen för konkursförvaltaren Niklas Körlings räkning.

Han uppger att Roä Konsult AB ägde fyra av bostadsrätterna och att de återstående två tillhörde bostadsrättsföreningen vid konkurstillfället.

Fastigheterna har legat ute till exekutiv försäljning på Kronofogdens hemsida. Där var priset tre miljoner kronor. Men den exekutiva auktionen blev inte av.

– Skälet är att pantbrevsinnehavaren, det vill säga banken, hoppas få ut ett högre pris om konkursförvaltaren sköter försäljningen. Det exekutiva förfarandet inleddes innan konkursen var ett faktum, kommenterar Stefan Schanning.

– Så kronofogden har gett anstånd.

Det kan tilläggas att pantbrev på 3,7 miljoner kronor har tagits ut i fastigheten.

I prospektet från finns nu dels en värdering till tre miljoner kronor som Kronofogden fått från Eminenta Värdia i december 2018 , dels en värdering från Svensk Fastighetsförmedling daterad juli 2017. Där bedöms värdet till det dubbla, sex miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!