Under fredagens eftermiddag startade den två dagar långa, och årligt återkommande, Forskarfredagen. Samlat under Fenomenalen Science Centers tak, finns en rad forskare och andra yrkesverksamma på plats. Evenemanget är särskilt inriktat mot barn och unga, men såväl praktiska som de mer teoretiska punkterna på programmet är till för alla som är intresserade.
– Vi visar sånt som vi gör på riktigt men väljer såklart ut de experiment som är roligast. Då blir det mest minnesvärt, säger Sara Norrehed, utredare på Riksantikvarieämbetet i Visby.
Tillsammans med några kollegor har hon samlat ett gäng yngre forskaraspiranter vid sitt bord. På ena sidan pågår en inspektion av en träbit. Det låter kanske inte så kul – eller?
– Det är jättespännande! Jag är uppväxt med naturvetenskap och tycker det är jätteroligt, säger Märta Karlén, 11 år.
Tillsammans med Edvard och Ebba Karlsson, 5 och 10 år gamla, sitter hon även och tar fram en slags växt som egentligen är en typ av salt.
Och den där träbiten är tydligen inte vilken bit ved som helst.
– Det är faktiskt, vad man tror, samma slags trä som Vasaskeppet var gjort av. Och ett exempel på sånt vi jobbar med att studera, säger Sara Norrehed.
Mycket pågår runt om kring bordet och det dröjer inte länge förrän Edvard, Ebba och Märta måste ta av sig sina vita laboratorierockar och de sedvanliga skyddsglasögonen.
– Det är så mycket man vill testa! Sen ska vi fika också, och gå till biblioteket, säger Märta Karlén.