Miljoner till energiforskning

Campus Gotlands har nu chansen att få nya pengar till forskning om energieffektivisering i kulturhistoriska byggnader och byggnadsmiljöer. Energimyndigheten satsar 50 ytterligare miljoner på att hitta metoder för att nå de nationella klimatmålen.

Uppsala universitet - campus gotland

Uppsala universitet - campus gotland

Foto: Emelie Stenqvist

Forskning (GA)2019-08-22 15:58

De 50 miljonerna läggs på forsknings- och utvecklingsprogrammet Spara och bevara. Programmet har som mål att öka kunskapen om hur kulturhistoriskt värdefulla byggnader kan effektivisera sin energianvändning utan att deras värden och inventarier förstörs eller ändras. Den typen av forskning pågår sedan tidigare vid Uppsala universitet Campus Gotland och nu får forskarna alltså möjlighet att söka pengar till nya projekt.

– Jag tycker det är glädjande. Det är ett tecken på att Energimyndigheten tycker att det här är viktigt och att forskningen lett fram till användbara lösningar, säger Tor Broström, samordnare för Spara och bevara vid Uppsala universitet.

I första omgången finns 25 miljoner att dela på och alla som vill vara med och utveckla kunskapen inom området är välkomna med sina ansökningar. De bedöms sedan av en oberoende kommitté.

– Gotland är ju högaktuellt för den här typen av forskning eftersom vi är pilot för omställningen till ett hållbart energisystem. Jag hoppas på många ansökningar från Gotland, säger Tor Broström, som alltså inte själv deltar i urvalet av lämpliga forskningsprojekt.

Campus Gotland har tidigare inom ramen för Spara och bevara bland annat forskat om hur ett större område påverkas av energiomställningar. Där fungerade Visby innerstad som fallstudie och resultatet blev ett program som kan användas i andra städer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!