På den lilla landtungan mellan Östersjön och Bästeträsk ligger forskningsstationen Ar – en idealisk plats för arbeten om vatten, havsmiljöer, fiske och marina djur. Den byggdes 1981 av Stockholms Universitet, togs på 90-talet över av Högskolan på Gotland och tillhör därför numera Uppsala Universitet.
– Vi har både forskning och viss utbildning där, framför allt under vissa delar av året, berättar rektorsrådet Olle Jansson.
Men det finns potential för mer. Ända sedan samgåendet mellan högskolan och Uppsala har forskningsstationens framtid diskuterats.
– Det finns förslag på att bygga ut stationen, bland annat med bättre boende för forskare och gäster. I dagsläget är det egentligen kontorsutrymmen där vi ställt in två våningssängar, det är inte så attraktivt, säger rektorsrådet.
Men innan något beslut tas gällande stationens framtid vill han invänta resultaten av flera andra pågående processer.
En av dem gäller etablerandet av Blått centrum – ett samarbete mellan universitetet, regionen och länsstyrelsen på ämnet vatten, både det i havet och det vi dricker.
Campus Gotland har anställt en projektledare för Blått centrum, men arbetet är än så länge i startgroparna.
– En del av centrumets arbete blir säkert uppe vid Ar. Det kan handla om tester inom till exempel fiskodling, men även folkbildning och mötesplatser för de olika dricksvattenprojekten på ön. Tanken är att ha en kommunikatör för Blått centrum, som ska göra det till någonting synligt. Vi har också funderat på att öppna forskningsstationen mer för allmänheten.
Tidigare har idén funnits om ett så kallat Naturum vid Ar, ett informationscentrum i närheten av ett särskilt intressant naturområde.
– Den frågan äger dock Naturvårdsverket. Men skulle det bli en nationalpark vid Bästeträsk borde det kunna vara aktuellt. Det skulle kunna öka inflödet av människor till området, så det är också ett beslut vi vill invänta innan vi bestämmer oss kring framtiden för forskningsstationen.
Samtidigt söks det pengar för flera olika forskningsprojekt vid Ar.
Finansiering behövs även för den tilltänkta utbyggnaden av stationen, men här har universitetet stött på vissa problem.
– Det har blivit lite hönan eller ägget. De vi söker pengar ifrån vill gärna veta hur mycket aktivitet vi har där, men för att få igång mer av det måste vi först kunna göra det mer attraktivt, förklarar Olle Jansson.