Så gick det för gotlandslinserna

För ett halvår sedan skrev vi i Lantbruksbilagan om försöksodlingar av gotlandslinser på Gotland. Nu vet vi hur det har gått.

Gotlandslins. ?Arkivfoto: Tomas Erlandsson

Gotlandslins. ?Arkivfoto: Tomas Erlandsson

Foto: Tomas Erlandssson

Försöksodling2016-11-08 13:18

”Du måste poängtera att vi inte vet hur det kommer att gå” sa Tomas Erlandsson, produktutvecklare vid Nordisk råvara, i maj månad. Två hektar odlades upp med gotlandslinser som väcktes upp ur sin dvala eftersom de inte odlats under många år på Gotland. Försöks­odlingarna har genomförts på uppdrag av Nordisk råvara i samarbete med Mari Håkansson och Jörgen Thomsson, Mickel­gårds i När.

–Det blev en bra skörd! Vi fick ut 1 500 kilo på två hektar, säger Mari Håkansson och fortsätter:

–De samodlades med havre, för att staga upp linserna så att de inte lägger sig på backen, men när de sedan skulle rensas blev det svårt.

Lösningen blev ett rensverk i Halla som klarade av att särskilja linserna från havren, berättar Mari Håkansson. Frågan är nu i vilken omfattning som linserna kommer att odlas nästa år, men svaret ges inom två månader då man får ett kvitto på hur stor efterfrågan är. Linserna kommer nämligen att finnas tillgängliga hos en stor grönsaksgrossist som främst levererar till restauranger.

–I det här skedet rör det sig ju om små volymer eftersom vi även måste spara på utsädet. Det är ju en exklusiv, dyr lins så beroende på hur stor efterfrågan är kommer vi besluta vilka arealer som odlas på Gotland nästa år. Målet är att på sikt odla större volymer så linserna kan komma ut till vanliga kunder, säger Tomas Erlandsson, som även letar anläggningar för att rensa linserna. Han fortsätter med eftertryck:

–Men det är självklart att gotlandslinsen ska vara kvar på Gotland och odlas där! Det känns jättekul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!