Ett 15-tal intresserade dök upp i Burgsviks bibliotek under torsdagskvällen. Projektgruppen på fem personer och en konsult från Svenska Fiskodling AB ville informera om hur långt man kommit i processen.
– Egentligen började det med att vi i Heligholm utveckling AB satt och funderade över nya projekt, berättar Jan Larsson i ledningsgruppen.
– Vi hade jobbat ganska mycket med besöksnäringen och funderade över vad vi kunde göra för den gröna eller blå näringen. Här på landsbygden finns många stora gårdar med byggnader som står tomma. Så kläcktes idén om en fiskodling.
Projektet drivs i Forum Östersjöns regi. Planen är att fiskodlingen ska placeras i Guteforms lokaler i centrala Burgsvik. En ansökan om medel till en förstudie på 290 000 kronor är beviljad av Leader Gute, men ska formellt också godkännas av Jordbruksverket. Förstudien beräknas vara klar våren 2018.
– Fiskodling är en näring som växer över hela jordklotet. I och med mötet på torsdagen ville vi informera om projektet och också komma i kontakt med personer som är intresserade och kan tänka sig att lära sig mer om och starta en fiskodling. Det skulle vara bra att få med sådana personer tidigt i processen.
Vad händer om Jordbruksverket säger nej och ni inte får några medel?
– Vi har faktiskt inte tänkt i de banorna.
Vilken typ av fisk kommer att odlas om det blir en produktion?
– Det blir regnbåge. Den är mest robust att odla till att börja med. Men det är mycket att lära. Du planerar ju inte att starta upp mjölkproduktion på en tisdag och drar igång på onsdagen. Att odla fisk är en konst.
Projektgruppen har nu planerat en studieresa till Peckas Naturodlingar i Härnösand. Ett slutet system där fiskvattnet återanvänds i en tomatodling.
– Vi skulle kunna göra samma sak i Burgsvik där vi leder fiskskiten till växthuset som ligger i närheten av Guteforms lokaler. Odlingarna blir gödslade och utsläppen kommer inte att påverkar miljön i havet. Fördelen att odla på land är också att vi slipper smittor bland fiskarna.
Är det ni som kommer att driva odlingen?
– Jo, det blir väl så till en början. Men tanken är ju att bygga upp en modell så att intresserade kan komma och titta och lära.
Så det blir en mindre anläggning?
– Nja, Vi tänker oss en produktion på ett ton i månaden. Så så liten blir den inte, skrattar Jan Larsson.