På måndagen öppnadesmottagningen och telefonlinjen till regionens nya satsning ”Första linjen”. Det är den mottagning som ska hjälpa barn och unga i ett tidigt skede för att motverka psykisk ohälsa. Fem anställda ska bemanna mottagningen och förhoppningen är att den ska kunna förebygga svårare former av psykisk ohälsa bland barn och unga genom ett snabbt ingripande. Vid invigningen av Första linjen i förra veckan beskrevs fördelarna med satsningen.
– Vi är totalt övertygade om det är den här vägen vi måste vandra, sa Mats-Ola Rödén (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Satsningen ska bäras av både socialnämnden och hälso- och sjukvården. Planen var att sjukvården ska betala ena hälften och socialnämnden den andra. Det handlar om drygt 2,5 miljoner kronor var och årligen för de båda, men de pengarna ströks ur nästa års budget dagarna före den officiella invigningen.
– Det är skandal att man inte påtalar behovet, att nämnden redan från början säger nej till en fortsättning, dundrar Håkan Ericsson (S).
LÄS MER: "Första linjen" ska förebygga psykisk ohälsa
Frågan var på socialnämndens bord i förra veckan och då reserverade sig oppositionen mot beslutet. Beslutet gick där till en votering som slutade 7–6 till den styrande majoriteten. Den politiska vilden Tina Benthammar, tidigare SD, lade sin röst på det vinnande borgerliga blocket.
– Första linjen sparar lidande och pengar. Men hur ska de finansiera detta om de inte begär pengar?
Det frågar sig Håkan Ericsson.
Socialnämndens ordförande Rolf Öström (M) svarar på oppositionskritiken.
– Vi räknar med att staten kommer att gå in med ett riktat bidrag. Vi utgår från att det kommer ett sådant, säger Rolf Öström.
Hur ska det gå till?
– Det kan jag inte svara på. Men om regeringen menar allvar med att bekämpa den psykiska ohälsan i samhället så förutsätter vi att ett sådant kommer, säger nämndordföranden.
LÄS MER: Oenighet slutade med votering
Under 2019 kommer Socialstyrelsen att fördela 100 miljoner kronor i den satsning som regeringen beslutade om 2018.
– Region Gotland har sökt ett stöd på 498 000 kronor och ett annat på 1,8 miljoner kronor. Beloppet för vad de kan få är redan uträknat enligt en fördelningsnyckel och det sker ingen prövning när ansökan kommit in, säger Marlene Olsson Vargas, vid avdelningen för behörighet och statsbidrag hos Socialstyrelsen.
De två statsbidrag som går att söka från Socialstyrelsen uppgår sammantaget till drygt 2,3 miljoner kronor.
linus.ehn@gotlandsmedia.se