Stora utmaningar i vattenfrågan

Gotland står inför stora utmaningar när det gäller frågan om dricksvattnet på ön. "Folk som kommer hit förstår kanske inte hur allvarligt det är här".

Sommaren innebär oftast bevattningsförbud på Gotland.

Sommaren innebär oftast bevattningsförbud på Gotland.

Foto: KARL MELANDER

"Förstår inte allvaret"2015-11-26 14:17

Att det råder vattenbrist på Gotland stora delar av framför allt sommarhalvåret undgick väl knappast någon efter den torra sommaren som gick. Regionen införde under 2015 bevattningsförbud på ön under flera månader för att undvika att grundvattnet skulle ta slut.

På måndagen inleddes konferensen Gotlands vattendialog för andra året i rad där 80 personer från regionen, länsstyrelsen och inbjudna företag deltar för att diskutera vattenfrågor.

– Turister och folk som kommer till Gotland förstår kanske inte hur allvarligt det är här, och hur det ser ut med vattnet på ön under sommaren, säger Peter Landergren på länsstyrelsens miljö- och vattenenhet.

– Gotland är ett paradis, men vattnet räcker inte i all oändlighet.

Peter Landergren och andra representanter från regionen och länsstyrelsen är överens om att det skulle behövas en kampanj för att få både gotlänningar och hitresta att bli medvetna om problemen med Gotlands brist på vatten.

– Vi vill ha igång en debatt om det här, säger Sofia Scholler, projektledare på länsstyrelsen för Vatten på Gotland.

I skuggan av vattenbristen förs det ständigt en diskussion om man ska börja använda mer avsaltat havsvatten på Gotland. I Herrvik är Gotlands första avsaltningsanläggning på gång, och beräknas kunna tas i bruk under 2016. Den är tänkt att mest användas när det är kraftig brist på färskvatten.

LÄS ÄVEN: Tommy Gardell: "Vi måste avsalta"

Ett annat problem på Gotland som många kanske inte tänker på är att salt från havsvatten tränger in i grundvattnet och gör dricksvattnet bräckt.

– Ja, och det är inte bara vid kusten utan kan sträcka sig flera kilometer in över land. Vi vet att saltinträngningen drabbar ungefär var femte brunn på Gotland, berättar Magnus Pettersson, miljöskyddsinspektör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om