Omdebatterad badhusfråga under utredning

Badhusfrågan engagerar och är flitigt omdebatterad av både allmänhet och de politiska partierna. Förslaget på ett nytt badhus i Visby är nu under utredning, och många intressen ska vägas mot varandra.

Utredning. Per Wallstedt är projektägare och fritidsstrateg på regionstyrelseförvaltningen på Region Gotland.

Utredning. Per Wallstedt är projektägare och fritidsstrateg på regionstyrelseförvaltningen på Region Gotland.

Foto: Mona Staflin/Helagotland.se/Arkiv

Förstudiedirektiv (GA)2018-02-21 05:00

Regionstyrelsen beslutade den 1 februari att gå vidare med förstudien om ett nytt badhus i Visby. Förstudien ska bland annat innehålla var ett badhus i Visby kan ligga, hur mycket det skulle kosta och hur det kan bidra till bättre tillgång till bad på Gotland.

– Förstudien ska bli beslutsunderlaget till politikerna. Vi kommer att titta på många saker men bland annat vad som är bästa sättet att driva och äga det, och utreda möjligheten att bygga ishall och badhus tillsammans, säger projektägare Per Wallstedt.

Det var ingen enig regionstyrelse som beslutade att gå vidare med badhusförstudien. Voteringen slutade 8-7 efter att Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna reserverat sig. Anna Hrdlicka (M) tyckte bland annat att man borde vänta med studien tills hela öns behov setts över, och kallar majoritetens förslag för ”valfläsk”. Filip Reinhag (S) från majoriteten står dock fast vid att arbetet med ett nytt badhus bör komma i gång så fort som möjligt.

Bakgrunden till beslutet om förstudien är delvis den statusrapport på öns befintliga badhus som gjordes förra året av regionen. Där kom man fram till att badanläggningarna är i stort behov av underhåll, och att det behöver utredas om det bästa är att rusta upp badhusen eller bygga nytt. År 2015 tvingades Romabadet stänga. Även Hemsebadet är i dåligt skick och i behov av upprustning, och i januari stod det klart att en renovering skulle kosta 47 miljoner kronor. Prislappen för att bygga nytt beräknas till 150 miljoner kronor. Vad ett nytt badhus i Visby skulle kosta vill inte Per Wallstedt spekulera i än.

– Det är för tidigt att säga, men Ica Maxi arena kostade runt 100 miljoner kronor och det blir inte billigare än det i alla fall, säger han.

Det finns många intressenter att ta hänsyn till. Projektgruppen kommer bland annat att inkludera allmänheten, föreningslivet, näringslivet och patientgrupper i processen.

– Det här är en diskussion som pågått i 15 till 20 år och det finns olika önskemål. Barnfamiljer kanske vill ha äventyrsbadsdelar medan tävlingssimmare vill ha en bassäng som är 50 meter, vårt jobb är att väga önskemålen mot varandra och se vad som är genomförbart, säger Per Wallstedt.

Projektet har precis startat och styrgruppen har haft ett första möte.

– Många badhus byggdes på 60- och 70-talet och vi är inte den enda kommun som har det här problemet. Det vi gör nu är att titta på hur andra har löst det. Vi gör också en behovsanalys av vilka funktioner som är viktiga, nästa steg är att kika på vilka delar som ska ingå och hur det ska utformas, berättar Per Wallstedt.

Förstudien ska vara klar till sista juni i år.

Förstudiedirektiv badhus

Direktivet ska innehålla hur ett badhus i Visby kan bidra till bättre tillgång till bad på Gotland, och tillfredsställa olika gruppers behov och önskemål.

Det ska tas fram i dialog med allmänhet, föreningsliv, näringsliv och patientgrupper. Till exempel Gotlands idrottsförbund, badhuspersonal, den badande allmänheten och Region Gotlands tillgänglighetsråd för personer med funktionsnedsättning.

Projektägare är Per Wallstedt och projektledare är Anders Fagerberg på teknikförvaltningen på Region Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om