25 år har gått sedan lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade infördes. Året var 1994 och Sverige höll på att ta sig ur en djup ekonomisk kris, ändå lyckades dåvarande socialminister Bengt Westerberg driva igenom reformen.
LSS gav rätt till exempelvis personlig assistans, ledsagarservice och daglig verksamhet. Något som alla gärna vill uppnå, men som också kostar stora pengar – och redan inom något år var den första utredningen om en omarbetning av lagen igång.
– Det som är speciellt med det här är att ingen tycker att de funktionshindrade har det för bra i livet. Alla är positiva till att de ska få den hjälp de behöver. Det svåra är att avsätta pengarna, konstaterar Bengt Westerberg.
LSS kostar 75 miljarder kronor om året, vilket är ungefär 20 miljarder mer än den svenska försvarsbudgeten. Kostnaden gör att lagen har varit ständigt ifrågasatt och den ena LSS-utredningen har avlöst den andra.
Den senaste utredningen, som blev klar i januari, föreslår flera åtgärder som ska minska kostnaderna, bland annat att barn under 16 år inte ska ha rätt till assistans.
När Bengt Westerberg föreläser i Visby i kväll kommer drar han en lans till LSS-kostnadernas försvar.
– Vi har bestämt oss för att barn som föds med mycket svåra funktionsnedsättningar ska överleva, men när vi gör det måste vi också ge dem en chans att leva, säger Bengt Westerberg och fortsätter:
– LSS är dyrt, det är ingen tvekan om det, men det finns inget alternativ om vi vill att funktionshindrade ska kunna göra saker som vi andra tycker är självklara. Behöver du assistans 24 timmar om dygnet krävs 4-5 heltidsanställda och då blir det dyrt.
Den gotländske "rullstolsmannen" är bara en av många som har lurat till sig miljonbelopp i assistansersättning.
Hur ser du på det fusk som förekommer?
– Det är förskräckligt och det måste bekämpas med alla medel, men fusk förekommer i alla system och det är alltid svårt att komma ner på noll.
Bengt Westerberg föreläser i Almedalsbiblioteket. Arrangörer är Humanisterna Gotland, Rädda barnen, Folkuniversitetet och Almedalsbiblioteket.