Expert: ”Ryssland vill skrämmas”

Ett upptrappat eget försvar av Gotland minskar behovet av Nato. Det menar Peter Mattsson på Försvarshögskolan. Han tror att hemvärnsmän på ön kommer att förses med luftvärnsmissilier.

Rysslandsexpert. Peter Mattsson sommaren 2015 utanför "De väpnade ryska styrkornas nationella ledningscentrum" i Moskva.

Rysslandsexpert. Peter Mattsson sommaren 2015 utanför "De väpnade ryska styrkornas nationella ledningscentrum" i Moskva.

Foto: Privat

Försvaret av gotland (GA)2016-09-20 10:45

Tidigt på morgonen den 12 september meddelade ÖB Michael Bydén att Gotland med omedelbar verkan skulle försvaras av en permanent militär styrka. I går skrev DN att beslutet kom efter ett hot ”från Ryssland riktat mot Sverige”.

Peter Mattsson är gotlänning och expert på rysk militär förmåga på Försvarshögskolan. Han tror att hotet delvis består i ökad militär närvaro genom övningar, och att det ingår i den ryska taktiken.

– Det är en del i ett politiskt krig för att få ökat inflytande. Ryssland vill göra oss osäkra, säger han.

Peter Mattsson menar att det var rätt beslut att stationera trupper på Gotland, men att en av anledningarna är att Ryssland vill skrämmas.

– Det är en fördel om vi bygger upp ett eget försvar av Gotland, då är det inte nödvändigt att gå med i Nato, säger Peter Mattsson.

Under 1990-talet var han själv krigsplacerad för att i händelse av krig leda försvaret av Slite hamn. Sedan dess har teknologin utvecklats och ett anfall skulle se annorlunda ut i dag, tror han.

– Vi har x antal strategiskt viktiga mål i Sverige. Dem kan man slå ut snabbt, säger Peter Mattsson.

Den upptrappade militära närvaron på Gotland, menar han, är oerhört viktig.

– Vi har fyllt ett maktvakuum, inte minst från baltiskt försvar har man ifrågasatt hur Sverige kunde lämna Gotland oförsvarat.

Ett fast förband på Gotland ger tidiga ögon och öron österut.

– Det är viktigt att vi kan se och lyssna så långt som möjligt, med hjälp av bland annat signalspaning, när det blir en förändring i ryska hamnar, säger Peter Mattsson.

Kritiker har ifrågasatt vad 150 man på Gotland kan göra vid ett väpnat anfall. Peter Mattsson menar att den styrkan måste växlas upp med tre till fem gånger av en anfallare.

– Med 150 man behöver motståndaren vara omkring 500. Kommer det inte som en blixt från klar himmel kan vi dessutom räkna med att stridsvagnskompanier bemannas, säger han, och menar att kontinuerliga svenska övningar i närområdet gör att extra insatsstyrkor alltid finns på plats.

Den nyligen avslutade flygövningen med finska F18-attackflygplan på plats i Visby ser Peter Mattsson som en del i ökat samarbete.

– Finland skulle kunna försvara Gotland med hjälp av kryssningsmissiler.

Som nästa steg i den strategiska svenska krigföringen tror Peter Mattsson på ökad beväpning av öns hemvärn.

– Fördelas 150 luftvärnsmissiler blir det farligt att flyga helikopter och flyg över Gotland. Då skulle ryssarna inte veta var de finns. Ryssarna går inte in i en operation om de inte har kontroll, säger Peter Mattsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!