Sedan försvaret omdanats och fast anställda soldater ersatt värnpliktiga har behovet av att ordna tjänstebostäder i hela landet ökat. Problemet är större än man kan tro, eftersom Försvarsmakten inte får äga bostäder och Fortifikationsverket inte får bygga fastigheter för privat ändamål.
Lägenheter åt försvarsanställda har ändå kunnat erbjudas genom MHS Bostäder, en stiftelse som bildades på 1960-talet med avsikt att i första hand ordna bostäder åt de som studerade vid Arméns krigshögskola i Stockholm.
Stiftelsens föreskrifter utformades efter behovet i Stockholm. 2012 gick Kammarkollegiet med på att ändra föreskrifterna, men inte att utöka det geografiska området så mycket som stiftelsen önskade. Begränsningen till Stockholm togs bort, och stiftelsen kan numera bidra med bostadsförsörjningen i Uppsala, Enköping, Haninge, Upplandsbro och Kungsägen.
– Vi ville ha ett större område, men det var så mycket som Kammarkollegiet kunde gå med på, säger MHS Bostäders vd Olov Ettefalk.
MHS Bostäder har nyligen invigt bostäder i Uppsala, och i augusti påbörjades bygget av 100 lägenheter i Enköping. Men det behövs bostäder på andra håll. Försvarets återetablering på Gotland bidrog till att stiftelsen förra året gjorde ett nytt försök att ändra föreskrifterna.
– Gotland skulle bli startskottet, sedan behöver vi satsa i andra orter som Halmstad, Skövde och Boden, säger Olov Ettefalk.
Istället för att peka ut orter föreslog MHS Bostäder följande mening: ”Stiftelsen har till ändamål att utan enskilt vinstsyfte vid försvarets garnisonsorter förvärva, uppföra och förvalta bostadslägenheter”. Den formuleringen skulle göra det möjligt att satsa i Visby.
Det är dock jättesvårt att ändra stiftelsers föreskrifter. Det krävs synnerliga skäl och tillstånd från Kammarkollegiet. Vid bedömningen ska stiftarens avsikt beaktas så långt som möjligt. Kammarkollegiet sade nej. Stiftelsen överklagade till förvaltningsrätten, som nyligen avslog klagomålet.
Avslaget ställer till problem. Försvarsmakten får inte äga bostäder, Fortifikationsverket får inte bygga för privat ändamål, och MHS Bostäder stoppas av sina egna föreskrifter.
– Det har blivit ett moment 22, konstaterar Olov Ettefalk.
MHS Bostäder kallar sina lägenheter för övergångsboende. Stiftelsen har nära 900 lägenheter som försvarsanställda kan hyra under fyra år, medan de söker annat boende.
– Det finns ingen annan som erbjuder boende som passar för försvarsmaktens anställda, säger Olov Ettefalk.
Styrelsen för MHS Bostäder ska vid nästa sammanträde besluta om stiftelsen ska överklaga till kammarrätten.