Utbyggnad av det gotländska försvaret kan bantas

Det är långt ifrån säkert att Gotland får den utbyggnad av försvaret som försvarsberedningen föreslagit. Först i höst tänker regeringen sätta ner foten om hur mycket man vill höja anslagen, uppger försvarsminister Peter Hultqvist (S) i en intervju med GA.

Peter Hultqvist menar att försvarsmaktens intressen väger tungt när det uppstår konflikter med civilsamhället, till exempel som runt Tofta skjutfält.

Peter Hultqvist menar att försvarsmaktens intressen väger tungt när det uppstår konflikter med civilsamhället, till exempel som runt Tofta skjutfält.

Foto: Dennis Pettersson

Försvaret (GA)2019-07-01 07:00

I maj presenterade försvarsberedningen sitt förslag om en utbyggnad av försvaret. Beredningen ville se en kraftig utökning på Gotland med bland annat en mekaniserad bataljon, nya kompanier och flera nya utbildningsplatser. Beredningen ville också höja anslaget till hela försvaret med 25 miljarder fram till 2025. Men regeringen ville inte binda upp sig vid några summor och försvarsberedningen sprack. I en intervju med GA säger nu försvarsminister Peter Hultqvist att besked om hur mycket är beredd att skjuta till, dröjer ända till i höst.

– Vi håller på nu och arbetar med direktiven till konsekvensanalys som de olika myndigheterna på försvarssidan ska göra. De ska leverera sina yttranden senare i höst. Därefter ser vi effekterna på organisation, strukturer, tidsramar och också ekonomin. Först därefter är vi beredda att ta ställning till hur ekonomin ska se ut.

Finns det risk att delar av förslagen som rör Gotland inte blir av?

– Det är för tidigt att gå in och säga exakt hur det här kommer att falla ut. Men det var ju med i direktiven att vi skulle fortsätta satsningen på Gotland och det är också den ambition vi har, men vi måste göra konsekvensanalyserna först, säger Peter Hultqvist.

När regementet återupprättades på Gotland 2018 mottogs försvarsmakten med öppna armar. Men den senaste tiden har försvaret fått hård kritik för att man utökat det så kallade påverkansområdet runt Tofta skjutfält. Från att tidigare omfatta ett mindre område runt norra delen, har försvaret nu utökat det att omfatta ett område som sträcker sig från Tofta strand i söder till Vibble i norr – ett av Gotlands mest expansiva bostadsområden. Går miljöprövningen försvarets väg kan det innebära stora begränsningar i byggande och utveckling av dessa områden, befarar kritikerna. Det fick bland annat riksdagsledamoten Lars Thomsson (C) att kalla försvarsmakten till försvarsutskottet för att diskutera relationerna med civilsamhället. Men Peter Hultqvist anser att försvaret bör ha ett stort mandat även när dess intressen krockar med civilsamhällets.

– Gotland är ur militärstrategisk synpunkt väldigt viktigt för Sverige. Ska vi ha försvarsverksamhet och etablera ny verksamhet, vilket är nödvändigt, så måste försvaret ha möjlighet att verka på ett effektivt och bra sätt. Sen är det där alltid avvägningar naturligtvis, men i grunden måste det vara så att de har möjlighet att verka och genomföra sin uppgift, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om