Svenska dagbladet skrev i förra veckan om den mångåriga konflikten mellan Försvarsmaktens anställda och arbetsgivaren, gällande vilken ersättning som ska utgå vid civila insatser. Det handlar om en ökande användning av så kallad insatsarbetstid, med betydligt lägre ersättning än den ordinarie lönen, något Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) också varnat för i en interpellation till försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Ersättningen kan enligt SVD:s uträkning bli så låg som 44 kronor i timmen före skatt. Att det finns en besvikelse bekräftas av Gotlandsgruppens chef Hans Håkansson:
– Det var tre stycken från gruppen vid Vängebranden i somras och ingen tvekade att rycka in, men det var en del sura miner efteråt när de insåg hur låg ersättningen blir, säger han.
En tvekan att rycka in är dock det som blivit ett problem på andra håll – trots att Försvarsmakten som myndighet har en lagstadgad skyldighet att hjälpa till i krissituationer.
– Det som har hänt med det nya sättet att tillämpa avtalet är att det har blivit svårare att få tag i till exempel besättningar till helikoptrar för att släcka bränder, berättar major Torbjörn Ekelund för SVD.
Och uteblivna helikopterinsatser kan drabba Gotland hårt, exempelvis vid skogsbränder som den i Vänge för fyra månader sedan.
– Ja, det kan bli helt förödande, säger öns räddningschef Dick Svennefelt – som efter Vängebranden talade om hjälpen utifrån som helt ovärderlig för insatsen.
En helikopter av de som vattenbombade i Vänge tillhör Försvaret, övriga två kom från civila företag.
Alternativ finns med andra ord – men de är enligt Dick Svennefelt problematiska på flera sätt:
– Dels hamnar hela notan för deras insatser hos regionen, så det blir dyrare för Gotland. Men framförallt handlar det om mindre maskiner som inte har samma kapacitet.
Och Sjöfartsverkets helikopter är ingen resurs vid skogsbränder.
– De har ju valt att inte kunna bära vattentunnor med sin maskin. Det är lite synd, tycker Dick Svennefelt.
Enligt Hans Håkansson är lojaliteten och viljan att ställa upp stark hos de yrkesmilitärer som finns på Gotland i nuläget.
Men även han är bekymrad över arbetsgivarens inställning:
– Det är klart, om telefonen ringer och man vet att ersättningen är jättelåg, då kanske vissa kommer tveka att svara ibland, säger han.