Ardin: "Vi behöver fler byggnader"

Försvarsministern vill ha mer värnplikt på Gotland. Nödvändigt – men vi saknar infrastruktur och personal, enligt regementschefen.

Överste Mattias Ardin, regementschef på Gotland.

Överste Mattias Ardin, regementschef på Gotland.

Foto: David Skoog / Arkiv

Försvaret2020-01-15 20:03

Försvarsministern betonar vikten av ett stärkt försvar och mer värnpliktsutbildning på Gotland. Överste Mattias Ardin, regementschef på Gotland, förklarar hur han ser på utvecklingen den närmaste tiden:

– För oss är det nödvändigt med värnpliktsutbildning på Gotland. Det finns här två aspekter. Det ena är rekrytering av soldater och officerare så att vi faktiskt kan fylla på personal, både med tanke på pensionsavgångar men även den möjliga ökning som ligger i försvarsbeslutet. Det är helt avgörande för att Gotlands regemente ska ha livskraft. Det andra är att få upp utbildningsvolymerna, säger han.

– Vi kan inte bara återrekrytera "gamla P18-ingar" eftersom de går i pension till slut. Det är helt avgörande strategiskt för P18 att få värnplikt och det viktigaste är personalförsörjningen.

Rekrytering av personal är ett problem inom hela Försvarsmakten, inte minst på Gotland eftersom det är svårt att dagpendla hit. Att återinföra värnplikten är en lösning.

Den nya anläggningen i Tofta har 40 sängplatser. I juni rycker de första 40 värnpliktiga in på Gotland sedan 2005 och då är det fullt. Den långa värnpliktsutbildningen kommer sedan stegra i antal deltagare till mellan 150 och 180 värnpliktiga år 2025.

– Jag brukar säga lite skämtsamt angående värnplikten att antingen förälskar man sig i Gotland, eller någon på Gotland. Den metoden har ju funkat historiskt och jag tror det kommer att fungera igen.

Men för att kunna möta utvecklingen finns det en del väsentligheter som saknas.

– Om man utgår från de två punkterna vi vet ligger på bordet så ska utvecklingen av 18:e stridsgruppen både fortsätta och öka i volym. Det innebär nya förband i form av artilleri, luftvärn, logistik och ingenjörsförband. Inte alla, men en del av dessa kommer att utbildas på Gotland. Och för de volymerna krävs infrastrukturutveckling, fortsätter Mattias Ardin.

Soldaterna behöver kaserner att bo i, det behövs matsalar och utbildningsanläggningar. 

– Det som byggs just nu fattades beslut om 2015 och var baserat på ett annat beslut för en annan tid. Vi behöver det såklart, men det saknas några pusselbitar för att kunna ta nästa steg. Vi måste hitta något sätt att tillföra byggnader eller göra om så att vi får fler sängplatser.

Kommer ni behöva ta mer mark i anspråk?

– Jag tror att det vi har nu på Tofta skulle kunna gå att utveckla och räcka till.

Karta: Tofta Skjutfält
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!