Drygt 1 700 besökare på garnisonen i Tofta

Det var många som ville se Försvarsmaktens fordon och vapen under Garnisonens dag i Tofta. I vanliga fall är området avspärrat.

Bärgningsvagn 120, en bärgare byggd på chassit av en Leopardstridsvagn. Fordonet kan bärga stridsvagnar.

Bärgningsvagn 120, en bärgare byggd på chassit av en Leopardstridsvagn. Fordonet kan bärga stridsvagnar.

Foto: Linus Ehn

Försvaret2019-09-21 18:00

Försvarsmakten återetablerar sig på Gotland och vid garnisonsområdet i Tofta växer nya byggnader fram. På lördagen visades en del av verksamheten upp för en intresserad allmänhet. 

– Jag tycker det är jättebra att det byggs upp igen. Det behövs, säger Anna-Lena Öhman, kock inom Hemvärnet. 

Efter nedläggningen av P18 2005 har Visby expanderat in på det tidigare militära området. 

– Det var bra att man lade ner då, bra för Gotland. Men det är bra att man bygger upp nu eftersom vi har ett annat säkerhetspolitiskt läge, säger Mikael Nilsson, ombudsman för IF Metall på Gotland, som besökte evenemanget.

Garnisonens dag arrangerades för att visa upp vad som händer bakom den stora jordvallen som skymmer insynen från väg 140. 

– Vi vill också kunna rekrytera. Vi måste få in personal för att vi ska kunna klara av att växa, säger Tomas Nilsson, chef för samarbetsenheten vid Gotlands regemente. 

Han är en av många som tidigare varit anställda inom Försvarsmakten på Gotland, som tvingats sluta, men sedan återvänt till det militära yrket. 

– Den verksamhet vi har i dag är helt annorlunda mot hur det var då. I dag är det mycket mer styrt av vad vi har för uppgift, säger Tomas Nilsson.

Länsstyrelsen gör just nu en undersökning om gotlänningarnas inställning till totalförsvaret. En undersökning från 2017 visade att 72 procent av svenskarna ansåg att landet ska försvaras vid ett militärt angrepp, även vid en osäker utgång. Siffrorna är i linje med övriga nordiska länders. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!