Hit – men inte längre

365 dagar om året och 24 timmar per dygn finns de där. Skyddsvakterna som ska se till att inga obehöriga personer närmar sig försvarets skyddsobjekt på ön.

Tydliga skyltar visar när det inte är tillåtet att gå eller köra in på Tofta skjutfält.

Tydliga skyltar visar när det inte är tillåtet att gå eller köra in på Tofta skjutfält.

Foto: Elisabet Andersson

Försvaret2019-07-08 08:00

Det är den runt 40 man starka Insatsberedda Skyddsstyrkan, IBSS, som står för bevakningen av försvarets skyddsobjekt, till exempel garnisonen och skjutfältet vid Tofta. I stora, svarta terrängbilar med texten "Skyddsvakt" i grön reflexfärg på sidorna och strålkastare och saftblandare på taket patrullerar de på ön. Bevakningen har två syften.

– Vår uppgift är att se till att inga obehöriga personer finns på området, i första hand för att värna Sveriges intressen. Men vi ska också skydda allmänheten. Det är farligt att vara på skjutfältet vid övningar då vi skjuter skarpt och det kör omkring tung trafik som inte förväntar sig att det ska finnas civila på området, säger Tim som är insatschef på IBSS.

Tidigare har försvaret haft en mer tolerant inställning mot obehöriga som befunnit sig på skjutfältet och informerat och avvisat personerna. Men nu har vakterna börjat vidta åtgärder mot dem som brutit mot skyddslagen. Den senaste tiden har fyra personer polisanmälts för att de gjort intrång på olika skyddsobjekt. I ett fall handlar det om en lastbilschaufför som körde in på ett tillfälligt skyddsobjekt. I ett annat fall var det två personer som av ren nyfikenhet tog bilen in på garnisonsområdet. En anmälan har också gjorts mot en person som befann sig inne på skjutfältet när det var avspärrat.

– Nu finns det grindar och skyltar på plats och det går inte att missa att det är ett skyddsobjekt. Om vi ser någon innanför det avspärrade området frågar vi först om de är behöriga och ber om legitimation. Är de inte behöriga så omhändertar vi dem och ringer polisen, säger Tim.

Hittills har ingen av dem som han varit med och tagit hand om gjort motstånd men om det skulle inträffa så skyddsvakterna befogenhet att använda handfängsel och i övrigt göra det som krävs för att hålla kvar personen i väntan på polis.

Nu under sommaren är skjutfältet öppet för allmänheten. Då får skyddsvakten ägna sig åt att informera och prata med de som besöker området.

– Vi berättar vad man ska tänka på om man är på skjutfältet, säger Tim. Att man ska vara observant och absolut inte plocka upp något föremål man hittar på marken. Då ska man ringa oss, säger Tim.

Skyddsvaktstyrkan var tidigare underställd P4 i Skövde men är övergick i år till P18 som ett led i uppbyggnaden av regementet. Tim tycker att det är en förmån att få vara med och etablera något nytt. Han ser skyddsvakten som en viktig del i arbetet med att värna Sveriges demokrati.

– Jag tycker att det är ett viktigt och jättekul jobb där man får träffa mycket folk, säger Tim.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om