Byggstarten på skjutfältet dröjer

Skanska är redo att sätta spaden i jorden på skjutfältet. Men trots att det är bråttom måste byggstarten vänta eftersom både upphandling och bygglov överklagats.

Stopp. Nu är det inte bara stopp för allmänheten. En överklagad upphandling sätter även stopp för första etappen på Tofta skjutfält, satsningar på nära 220 miljoner kronor.

Stopp. Nu är det inte bara stopp för allmänheten. En överklagad upphandling sätter även stopp för första etappen på Tofta skjutfält, satsningar på nära 220 miljoner kronor.

Foto: Dennis Pettersson

Försvarsbyggen (GA)2017-01-25 11:19

Omedelbart efter att bygglovet för etapp ett på skjutfältet klubbats i september justerades paragrafen så att Fortifikationsverket så fort som möjligt skulle komma till byggstart. Etableringen av stridsgrupp 18 är ju tidigarelagd till juli 2017, så det brådskar.

I oktober påbörjade Fortifikationsverket upphandlingen av etapp ett, ett omfattande paket med vägar och beläggningsarbeten, VA-nät och högspänningsnät, drivmedelsanläggning, repövningsläger med tältplatser och hygienbyggnad, finspolhall och drivmedelsanläggning, plutonförråd, en kassunby och 7 500 kvadratmeter skärmtak.

Skanska Sverige AB hade lägsta budet (219 750 000 kronor) och fick den 19 december beskedet att bolaget vunnit upphandlingen.

Fortifikationsverket har dock inte kunnat teckna avtal med Skanska. Upphandlingen är överklagad av Fastec Sverige AB, ett bolag med säte med Skellefteå.

Fastec är inget litet bolag. Omsättningen har under senare tid legat kring 800 miljoner kronor per år, men trots det fick bolaget inte vara med i upphandlingen. Fastec sorterades bort eftersom Fortifikationsverket ansåg att bolaget inte kunde redovisa referensobjekt som visade att man klarade av ett så avancerat projekt som det på Tofta skjutfält.

Om Fastec fått dela i upphandlingen hade bolaget haft det lägsta anbudet, fyra miljoner kronor under Skanskas. Det är anledningen till att Fastec överklagat till förvaltningsrätten i Linköping.

– Vi hoppades på byggstart i januari eller februari. Nu får vi vänta på domstolens utslag, säger Johan Danielsson vid Fortifikationsverket.

Fortifikationsverket anser i ett yttrande till domstolen att man gjort rätt, och att de referensuppdrag som Fastec redovisat inte är av den karaktär som arbetena på skjutfältet.

Överklagandet kan påverka även nästa byggprojekt, uppförandet av en modulbyggnad med kontorsplatser. I den överklagade upphandlingen ingick att göra markarbeten och förbereda för ledningar till den tillfälliga byggnaden.

Förutom problem med upphandlingen är bygglovet överklagat på nytt. Suderbyn ekonomisk förening, som först överklagade till länsstyrelsen, har överklagat länsstyrelsens avslag till mark- och miljödomstolen.

Fortifikationsverket ska enligt planerna ha en del markarbeten och byggnader klara till september.

– Det är risk att det försenas, beroende på hur lång tid domstolen tar på sig, säger Johan Danielsson.

Militär upphandling

Som offentlig myndighet med militära frågor har Fortifikationsverket två lagar att följa, lagen om offentlig upphandling (LOU) och lagen om upphandling på försvars- och säkerhetsområdet (Lufs).

Fastec hävdar att Fortifikationsverket brutit mot paragraf 11 i Lufs, som stadgar på vilka grunder myndigheten kan utesluta en anbudsgivare.

Fakta: Fortifikationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!