BILDER: Besökarna fick testa 35-kilos tunga bombdräkter

När försvaret under lördagen bjöd in till öppet hus lockades rikligt med besökare till Visborg slätt. "Viktigt att försvaret framstår i mer positiv dager".

Foto: David Skoog

Försvarsdagen2017-09-23 18:00

Ackompanjerade av solsken samt musik från marinens musikkår strömmade besökarna till i strid ström när Försvarsmakten under lördagen bjöd in allmänheten till öppet hus.

På Visborg slätt fick ung som gammal möjlighet att på nära håll se och bekanta sig med exempelvis enheter ur stridsgrupp Gotland med stridsfordon 90, luftvärn med tunga robotar och kvalificerad underrättelseradar, ett fullskaligt fältsjukhus samt representanter från Försvarsmaktens frivilligorganisationer.

Platsen där Totalförsvarets ammunitions- och minröjare från Skyddscentrum höll till var ett populärt stopp. Där fanns möjlighet att provköra ammunitionsröjningsrobot och även prova på att bära bombdräkt.

– Bombdräkten i sig väger ungefär 35 kilo, sedan har man med sig övrig utrustning såsom vapen och andra verktyg som kan behövas, säger Kristoffer som är förstesergeant vid Skyddscentrum.

– I första hand jobbar vi så långt det går med roboten för att inte behöva vara framme vid bomben själv. När man gjort det som går med roboten går man själv fram med dräkten.

Personalen från Skyddscentrum har varit aktiva under Aurora 17 hela veckan.

– Det har dagligen varit moment från morgon till kväll med bra och intressanta platser att öva på. Vi har också fått ett väldigt bra bemötande från de civila under veckan tycker jag, det är många som är intresserade.

Sjuårige Charlie Pep och åttaårige Alvin Jarefjord var två av många yngre besökare under lördagen.

– Det här är skoj. Allra häftigast var nog att hålla i en kulspruta, säger Charlie.

– Jag tycker att underrättelseradarn till luftvärnet var häftig, säger Alvin.

Gunilla och Kjell Bengtsson var två andra besökare.

– Vi kom hit av allmän nyfikenhet, det var så länge sedan jag låg i lumpen så det är skoj att se vad som hänt, säger Kjell Bengtsson.

Han gjorde lumpen vid KA3 i Fårösund under andra halvan av 1970-talet.

– Så jag hade inte så mycket med armén att göra. Men den största rivaliteten hade vi med flottan i och med att vi båda var inom marinen. De kallade oss för "kåldolmar" och vi var väl inte alltid så vänliga tillbaka heller, säger Kjell med ett skratt.

Gunilla, som arbetar som sjuksköterska, var intresserad av att titta närmare på sjukvårdsfordonen och prata med dess personal.

– De var trevliga och kan sina saker, säger Gunilla Bengtsson.

De tycker att öppet hus för allmänheten fyller en viktig funktion.

– Som det ser ut just nu med tanke på världsläget kommer vi tyvärr se mer av det här. Då är det viktigt att försvaret framstår i mer positiv dager, och den här marknadsföringen från försvarets sida tror jag fungerar effektivt, säger Kjell Bengtsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!