För två år sedan infördes en ny lag, bosättningslagen, som säger att kommuner inte får avstå från att ta emot nyanlända med hänvisning till bostadsbrist. De som kommer på så kallad anvisning via länstalet, det vill säga Gotlands tilldelade flyktingkvot, måste regionen förse med bostad inom två månader.
Elisabeth Kalkhäll är vd för Gotlandshem:
– Eftersom vi är ett helägt dotterbolag till regionen så har vi riktlinjer och regler gällande förtur som vi måste följa. I fjol fick regionen 37 lägenheter och hittills i år har de fått 20 lägenheter, säger hon.
Just nu pågår en omorganisation inom Region Gotland gällande arbetsprocessen för förturer, vilken enligt Elisabeth Kalkhäll fram tills nu varit lite otydlig.
Förutom nyanlända finns det lagstiftad förtur till bostad på grund av sociala eller medicinska skäl, vilka samtliga prövas av regionen.
– Det kommer förhoppningsvis bli tydligare både för oss och för de som söker när det finns en tydlig väg in, säger Elisabeth Kalkhäll.
I år ska Gotland ta emot och fixa bostad åt 125 anvisade nyanlända. I fjol var det fler. Då fick regionen 37 lägenheter av Gotlandshem som gick till den målgruppen, och tillsammans med de andra förturerna blev det totala antalet anvisade lägenheter 100 enheter.
– Det blir ett kommunalt kontrakt där regionen har förstahandskontraktet. Efter 12 månader får de boende själva ansöka om att ta över kontraktet och då görs en prövning av hur de har skött sig och om de har betalat hyran som de ska, säger hon.
I fjol omsatte Gotlandshem 600 lägenheter. Bostadskön är som bekant lång, men Elisabeth Kalkhäll förklarar hur de kan friställa lägenheter när det inte förefaller finnas några lediga.
– När en lägenhet sägs upp eller blir tomställd kollar vi om den är lämplig för den specifika målgruppen. I så fall hamnar den inte i kön. Sedan finns det ett antal lägenheter där hyresgästen inte får behålla kontraktet på grund av oriktiga hyresförhållanden. I år har vi plockat 15 sådana lägenheter, och i fjol 10.
Hon säger att det förekommer att hyresgäster med förstahandskontrakt i själva verket även sitter på en bostadsrätt eller en villa, och att hyresrätten hyrs ut i andrahand på oriktiga grunder. Därför ska Gotlandshem till årsskiftet tillsätta en helt ny tjänst som enbart ska ägna sig åt att utreda sådana här oriktiga hyresförhållanden. Och på det sättet hoppas man kunna få ut fler lägenheter och lätta i bostadskön.