I februari förra året köpte Olivia Ansin och Arvid Larsson gården Bosarve i När. Planen var redan från början att med hjälp av den gamla ladugården skapa ett eget bageri. Sagt och gjort, Olivias bagerikunskaper blandat med Arvids snickerikunskaper visade sig vara en perfekt kombination och slutligen stod Bageri Bosarve klart.
Sommaren på bageriet har gått förbi på högsta växel och inneburit en hel del tidiga morgnar och långa dagar för den unga bagaren. Och resultatet blev över förväntan.
– Det har gått jättebra, helt klart över förväntan, men nu är det första gången jag längtar tills sommaren är slut, skrattar Olivia Ansin.
Succén för det nyöppnade bageriet uteblev alltså inte, vilket är ett bevis för att de mindre företagen på landsbygden är betydelsefulla för både bofasta och turister.
– Man märker verkligen att det har varit stor efterfrågan, ett bageri här ute i När har varit väldigt saknat efter att det tidigare bageriet Bakstugan la ned för nästan tio år sen, berättar hon.
Tanken om ett eget bageri har länge funnits hos Olivia Ansin, som snart blir 24 år och är uppvuxen på gården som ligger intill Bosarve, där hennes föräldrar är grönsaksodlare. Drömmarna lät sig inte väntas på och plötsligt gick planerna som på räls.
– Jag har pratat om det länge, men när jag och mamma var på bakkurs blev det ännu mer självklart att det var det här jag ville göra. När jag fick jobb på bageriet i Tofta så blev det en säkerhet att jag skulle lära mig hur det fungerar. Men egentligen hade vi köpt gården innan jag fick jobbet och hade då ingen erfarenhet alls, så allt bara föll på plats.
Nästan 4 500 företagare är verksamma på Gotland och företagandet på ön är något högre än rikets, vilket märks allra helst under sommarmånaderna. Det nystartade bageriet i När har under sommaren hållit öppet varje dag och i veckan är det dags för bagarna att ta efterlängtad sovmorgon.
I fortsättningen kommer Bageri Bosarve att hålla helgöppet en bit in på hösten och till nästa sommar är det dags att utveckla företaget vidare.
– Vi vill inte köra året runt varje dag, men skulle det finnas kundunderlag för att ha öppet på helgerna hela året så kommer vi köra på det. Till nästa sommar kommer vi behöva anställa, jag vill ha minst en bagare på heltid och en eller två i kassan, berättar hon.
Det lilla bageriet kommer då att generera fler arbetsmöjligheter på landsbygden. Under företagets första sommar har hjälp från vänner och familj varit ovärderligt, då ambitionen först var att de skulle klara sig själva.
Till undsättning har bland annat Arvids mamma, Gunilla Bendelin-Larsson kommit, som under sommaren varit tjänstledig från sitt ordinarie arbete och därmed kunnat vara behjälplig i bageriarbetet. De har även haft hjälp av en praktikant under veckorna, som flyttat till Gotland från Afghanistan och därför kunnat genomföra en praktiktjänst på bageriet.
Förberedelserna inför sommarens öppning har ändå varit långa. Under tiden bygget pågick tillbringades även vintern till att provbaka för att få fram de bästa recepten på bröd och bullar.
– Jag har provbakat hela vintern för att ta fram alla recept som jag vill ha dem. Hittat lite olika recept på internet, sen blandat ihop så att det blir ett eget. Jag brukar kasta i det jag känner för, blir det bra så kan man skriva ner det dagen efter, skrattar den trötte men glade bagaren Olivia Ansin.