Han är helt självförsörjande på el

För lite drygt ett år sedan satte Per Johansson, Stora Burge i Hablingbo, upp 85 kvadrat solceller på ladugårdstaket. De, tillsammans med ­tidigare investeringar, gör att gården numera är helt självförsörjande på fossilfri elektricitet.

Foto: Eva HC Nyström

FOSSILFRI EL2018-03-20 12:00

Stora Burge har tillhört Per Johanssons släkt sedan 1600-talet. På gården, som består av 290 hektar åker och 340 hektar skog, finns 35 dikor. För Per står Stora ­Burge inte bara med ena ­benet i historien, han räds inte heller att gården förändras även om han betonar att det måste göras med respekt.

Att Stora Burge producerar sin egen el började på sätt och vis redan för 20 år sedan. Då, efter tre års väntan på byggnadslov, fick Per Johansson nämligen klartecken på att uppföra ett vindkraftverk en halv mil från stora Burge, vid Petes.

– Det blev 45 meter högt och på 660 kilowatt. Det ansågs jättestort 1998, men i dag bygger man på minst tre megawatt så det har verkligen skett en utveckling, säger Per Johansson och förklarar att inte bara dikoproduktionen utan även försäljningen av vindkraftel är en viktig del av verksamheten på gården.

Man skulle kunna säga att vindkraftverket blev startskottet på att, på sikt, helt konvertera gårdens elförsörjning till el som är producerad av förnyelsebara källor.

– Jag fick helt enkelt mersmak, säger Per entusiastiskt.

Per Johansson är mer än bara intresserad av frågor kring energiförsörjning, man skulle snarare kunna säga att han verkligen brinner för dem. Nästa installation innebar därför att vattenburna solfångare sattes upp på matkällaren. Det var för 15 år sedan och solfångarna försörjer bostadshuset med varmvatten under fyra månader per år.

Därefter byttes vedpannan ut till en flisanläggning i verkstaden. Flisen kommer från skogsröjningar på de egna markerna och pannan ger värme under den del av året när solen lyser som sämst.

Den senaste investeringen är solcellerna på ladugårdstaket. De består av 50 moduler på nära 300 watt vardera. Modulerna bildar en yta på totalt 85 kvadrat och är placerade i söderläge. Eftersom Gotland ständigt ligger högt i landets ”solliga” och ”det finns mycket tak”, som Per uttrycker det, anser han att solceller verkligen är något gotlänningen bör satsa på. Dessutom kräver de knappt någon skötsel när de väl är installerade.

– Den totala effekten av solcellerna på ladugården är på 13,8 kilowatt. De ger som allra bäst effekt i april till juni, då solen står högt. Helst ska det vara en lite sval dag, då producerar solcellerna som mest. Enligt rikssnittet producerar solceller 1 000 kwh/installerad kilowatt vilket är ett mått man kan räkna på, men på Gotland får man ut 1 100 kwh/investerad kilowatt, säger Per och berättar att investeringskostnaden var drygt 180 000 kronor, men att det statliga investeringsstödet ger 30 procent i bidrag i efterskott.

– Jag tror att de är avskrivna och betalda på mindre än tio år, det beror lite på elpriserna, säger Per och tar fram Ipaden för att studera dagens elvärden.Genom Ipaden har han översikt på gårdens elproduktion och elkonsumtion. Är man mikroproducent får man inte sälja mer el än det man köper in så det gäller att ha koll.

– Jag har gjort en kalkyl som måste stämma, det gäller att inte producera för mycket. Den el jag inte använder säljer jag och andra delar av året köper jag in el, men sett på årsbasis är jag självförsörjande.

Per berättar att när all belysning byttes ut till LED inträffade en dramatisk minskning av elförbrukningen.

– Jag tror inte många förstår hur mycket man kan spara på att byta till LED!

För att bibehålla balansen på producerad och konsumerad el valde Per att byta till en begagnad elbil och att installera en publik elbilsladdare ute vid vägen.

– Vattenfall hade en tävling på Facebook då de delade ut 100 laddare. Jag hade en bra motivering så därför är jag en av dem som fick en, säger Per med viss stolthet i rösten.

Bostadshus, verkstad, ladugård och numera bil drivs av egen el, men nu är Per Johansson sugen på att göra något åt resten.

–Till djuren går den mesta elen åt till belysning och vattenpumpar och till det har jag numera egenproducerad el. Resten av arbetet gör traktorer och lastmaskiner, men de går dessvärre på diesel, säger Per Johansson som dock tror att det är en tidsfråga innan utvecklingen av drivmedel och maskiner gör så att även de snart drivs på ett miljövänligare sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!