Nu pekar det uppåt – kanske ända till EM

Ett nytt tvåårskontrakt är klart, målformen bevarad och kontakt finns med landslaget. Alexander Gerndt har skäl att blicka framåt.

FOTEN. Våren 2014.

FOTEN. Våren 2014.

Foto: Petra Jonsson

FOTBOLL2016-01-28 09:00

Efter ett tio dagars träningsläger i Turkiet är Alexander Gerndt tillbaka i sin schweiziska proffstillvaro med Young Boys i Bern. Lagom till omstarten i Super league nästa helg med ett nytt tvåårskontrakt färskt signerat. Detta efter att endast dagarna innan förlängningen varit föremål för bland annat den grekiska storklubben Panathinaikos intresse.

Vilket inte alls var några direkt silly season-spekulationer.

– Nej, det fanns rätt många, konkreta grejor kring det, säger han på telefon.

Han är precis hemkommen till lägenheten i centrala Bern för lunch med sin hustru och 1,5-åriga dotter efter förmiddagens pass med den schweiziska ligatrean. En på många sätt inrutad vardag men där inga dagar ändå är en annan lik.

– Det är faktiskt olika varje dag. Vi käkar frukost där tillsammans sedan kan det vara ett gympass eller så kör vi ett fotbollspass och kanske ett till på eftermiddagen. Det är bara att gå dit och göra vad de vill med ett ”open mind”, förklarar han.

Redan förra säsongen visade andra klubbar intresse för hans tjänster. Men efter närapå tre år i klubben gjorde Young boys klart att de ville behålla sin gotländske forward när Panathinaikos, och även portugisiska Sporting Lisabon, visade värvningsintresse för några veckor sedan.

– För oss är det här det bästa valet just nu, att stanna kvar, och de gjorde väldigt tydligt klart att de ville att vi skulle vara kvar här.

När kontraktet blev klart för bara en vecka sedan, skrev Bern zeitung att den tidigare svenska landslagsanfallaren kan ingå i truppen till Frankrike-EM.

Har du kontakt med Erik Hamrén och landslagsledningen?

– Jodå. När jag var skadad senast så pratade. Men vad det blir av det finns ingen anledning att spekulera i. Vi kan bara se framöver hur det går, fortsätta att spela bra fotboll och se vad som händer. Först och främst gäller det ändå bara att göra bra ifrån sig på planen.

Skadan, så. Sedan Gerndt blivit brutalt nedsparkad med en allvarlig fotfraktur som följd för snart två år sedan, följde närapå en ettårig konvalescens innan han svarade för en lyckosam comeback för snart ett år sedan. Mot just FC Basel, mot vilka han skadades, satte han två mål.

Men i juli åkte han på en kraftig lårkaka. En svår komplikation inträffade snabbt, ”compartment syndrom”. Efter att ha varit asvimmad flera gånger opererades han akut.

– Nu är det bra men jag har ett trettio centimeter långt ärr på utsidan av låret. För att de överhuvudtaget skulle kunna sy var jag tvungen att ligga öppet med det i tre dagar. Muskeln var så svullen att det inte gick annars.

Den läkarinsatsen räddade hans fortsatta karriär.

– Hade vi inte åkt in med det akut så hade jag sannolikt förlorat hela muskeln. Då hade det inte blivit någon mer fotboll.

Annars har du varit förskonad?

– Ja, det är gentligen bara de här två. Men de räcker. Det kan jag lova.

Väl tillbaka i höstas svarade han för en liknande comeback. Det blev två mål direkt i cupen.

– Det är bara för att jag tycker som mycket om att spela fotboll. När man tvingas hålla sig borta då går man ut och verkligen gör allt man kan direkt, skrattar han.

Han är erkänt vältränad, fysiskt stark och löpstark. Men prat om stjärnstatus i Young boys tonar han ned. Han är en lagspelare bland andra. Men 17 ligamål på 65 matcher talar för hans betydelse.

Och nye tränaren Adi Hütters spelidé passar hans spelförståelse, målfarlighet och snabbhet.

– Nu har vi börjat köra mer offensivt. Man får springa mer än tidigare, när vi körde mer ”ball possession”. Nu är det snabbare framåt och jag vill ju snabbt in för att göra mål.

Vilket nu blir fallet i Young boys gula ställ fram till sommaren 2018. Då är han 32 år.

– Men jag vill hålla på tills jag blir 37. Eller så länge kroppen håller.

FOKUS. Presskonferens med landslaget hösten 2013.
FOKUS. Presskonferens med landslaget hösten 2013.

SNART 30

Alexander Gerndt fyller 30 år i sommar. Han blir kvar i Young Boys till sommaren 2018.

Han har gjort 17 mål på 65 ligamatcher i Schweiz.

Nästa helg startar ligan om. Trean YB möter tabelltvåan Grasshopper med landslagsmittfältaren Kim Källström, 118 A-landskamper. Gerndt har gjort tio.

I landslagsdebuten mot Tyskland 2010 byttes han in i stället för Källström.

Tidigare klubbar: VIF Gute, AIK, Sirius, Gefle, Helsingborg och FC Utrecht.

2010 vann han allsvenskans skytteliga med sina 20 mål och utsågs till Årets allsvenska spelare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om