De har chans att bli årets unga ekobagare

I helgen avgörs den nystartade tävlingen "Framtidens bagare" i Växjö. Wisbygymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram har två lag med i finalen.

Hösttårta. Rodica Lövdahl och Rebecka Norrby har gjort en hösttårta med smak av nöt, citrus och päron.

Hösttårta. Rodica Lövdahl och Rebecka Norrby har gjort en hösttårta med smak av nöt, citrus och päron.

Foto: Henrik Radhe

"Framtidens bagare" (GA)2016-09-13 05:30

I våras skickade fyra elever i årskurs två på Wisbygymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram, med inriktning på bageri och konditori, in sina bidrag till den första upplagan av tävlingen "Framtidens bagare". Nu är de uttagna till finalen som avgörs i Växjö Konserthus.

Finalfältet består av sex lag och Gotland är alltså representerat med två lag, då eleverna tävlar i par.

– "Framtidens bagare" är en tävling som inte funnits förut men som det funnits behov efter. Tävlingen unga ekokockar finns men det har inte funnits en tävling för unga ekobagare, säger Tina Oldenburg som är lärare för de finalklara eleverna.

I finalen ska varje lag baka ett surdegsbröd, en bakelse eller tårta med hösttema, ett knäckebröd, ett vetebröd, ett kavlat bakverk och en valfri dessert på tallrik. Men tävlingen handlar om mer än bara smak och utseende.

– Det handlar mycket om eko, hållbarhet och att baka rätt. Vi använder bara produkter från grunden, säger Tina Oldenburg.

Ett av lagen från ön som ska tävla i finalen är Jennifer Olsson och Madelene Brobeck.

Hur tänkte ni när ni tog fram ert bidrag?

– Vi hade en råvarukorg som vi utgick från och valde smaker som vi tyckte passade in. Tårtan till exempel ska vara i ett hösttema, så till den använder vi krusbär och äpple, berättar Madelene Brobeck som tidigare deltagit i tävlingen Unga ekokockar.

Duon berättar att de har tränat hårt, så att bakverken ska vara perfekta till helgens tävling.

– Vi har tränat minst en gång i veckan sedan höstterminen startade, säger Jennifer Olsson.

"Framtidens bagare" pågår under två dagar. På fredagen kommer lagen att ha en förberedelsedag, och på lördagen är det slutförandedag framför publik. Rebecka Norrby och Rodica Lövdahl, som tävlar tillsammans, hade inte förväntat sig att bli uttagna till finalen.

– Jag blev först lite förvånad, men tycker självklart att det ska bli kul. Man är också lite nervös över hur det ska gå, säger Rebecka Norrby.

Laget har inte satt upp någon målsättning till tävlingen men hoppas på en bra prestation och att få roligt i köket. Att göra allt rätt från början tror de kommer att underlätta arbetet.

Utav allt ni ska baka, vilket är det starkaste kortet?

– Vår tårta. Den är väldigt god och har många olika konsistenser. Den har päronbitar, en len mousse, ett lite segare lager och sedan knapriga nötter på toppen, säger Rebecka Norrby.

Lagens bidrag:

Madelene Brobeck och Jennifer Olssons bidrag:

Tårta: Moussetårta med smak av choklad och krusbär

Surdegsbröd: Äppel- och hasselnötsbröd

Knäckebröd: Frö- och nötknäcke

Vetebröd: Rosbulle med lemoncurd

Kavlat bakverk: Croissantdeg med äppelkompott, mandelremonce och vaniljkräm

Dessert: Björnbärsglass och chokladfondant med lemoncurd, nötmaräng och havrecrunch

Rebecka Norrby och Rodica Lövdahls bidrag:

Tårta: Hösttårta med smak av nöt, citrus och päron

Surdeg: Björnbär och nötbröd

Knäckebröd: Nötknäcke

Vetebröd: Vetebullar med smak av hasselnöt

Kavlat bakverk: Croissantdeg med krusbär och vanilj

Dessert: Choklad-vinter tryffel med myntaglass

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!