I en av Solbergaskolans mest trafikerade trappor syns en affisch som är tydligt riktad till alla niondeklassare. Gymnasieskolan står det högst upp med stora bokstäver. För det är gymnasiet som är det mest aktuella för niorna just nu. Innan den 15 februari ska de nämligen ha bestämt sig för vilket program de vill gå.
– Det känns pirrigt för det är ett stort beslut, säger Mårten Holmberg som går i klass 9A.
Klasskompisarna Imre Andersson och Otto Byström håller med om att det känns nervöst.
– Det är ett stort beslut som påverkar hela livet, säger Imre Andersson.
Han har bestämt sig för att söka in till det estetiska programmet med inriktning musik.
– Det är för att jag ska bli artist. Jag tycker om musik och har alltid gjort det. Så jag visste direkt och behövde inte fundera så mycket kring valet. Det viktigaste är att tänka vad man själv vill och inte göra som någon annan, säger han och får medhåll från de andra.
De har också redan bestämt sig och Mårten Holmberg berättar att han vill studera på handels- och administrationsprogrammet.
– Jag vill få jobb direkt efter skolan och om jag går handel så vet jag att det är säkert att jag kan få jobb, säger han.
Otto Byström är inte helt hundra på vad han vill jobba med efter gymnasiet, men det han med säkerhet vet är att han tycker om att redigera. Därför har han bestämt sig för att söka in till samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning media.
I korridoren utanför det klassrum där killarna sitter är fyra elever från klass 9H precis på väg till nästa lektion. Även de har funderat en del kring valet och vad de vill jobba med i framtiden.
– Jag ska söka barn- och fritid och så kommer jag lägga till kurser så att jag kan söka vidare och bli lärare sedan, säger Natalie Techel.
Hon och hennes klasskompisar tycker också att det är viktigast att följa sitt hjärta och inte låta sig påverkas av andra.
– Jag tycker att man ska välja det som man tycker är kul och inte bara söka det som andra tycker, säger Ida Ahlby.
Hon har fortfarande inte bestämt sig men det lutar åt något som har med hästar att göra. Dock hade hon önskat att det hade funnits en idrottslinje som var inriktad på ridsport på Gotland.
Som det ser ut idag så finns det två gymnasieskolor på ön. Det är kommunala Wisbygymnasiet och fristående Gutegymnasiet. De har sjutton respektive nio program att välja på. Vill man studera något som inte finns på de skolorna får man antingen söka sig till fastlandet, eller helt enkelt välja något annat. Det tänker däremot ingen av de elever som Helagotland.se pratar med göra och Tindra Lawenborg tycker att det även finns en positiv aspekt av färre valmöjligheter.
– Det är skönt att det inte finns för mycket att välja på för då blir det lättare att bestämma sig. Jag vill gå bygg- och anläggning för jag tänker att det kommer bli tre roliga år. Sedan skulle jag vilja bli grävmaskinist för jag tycker det är kul att köra, säger hon.