Ramböll är en koncern med 13 000 anställda i bland annat Norden, USA, Indien och Singapore, som jobbar med samhällsrådgivning och teknikutveckling. För att bli en bra konsult har företaget tagit oväntad hjälp.
Under årets Almedalsvecka bjöd Ramböll in 70 gotländska barn. De fick delta i debatter och i en undersökning med frågor om hur de tror att framtiden ser ut.
Förra veckan kom företagets ledningsgrupp på tolv personer tillbaka till Visby, för att träffa lika många barn och ungdomar. Från Gotland deltog också politikerna Anna Hrdlicka (M) och Filip Reinhag (S) i workshopen. Under konstnären Peter Lindbergs ledning var uppgiften att bli kreativa och spåna framtidsfrågor tillsammans.
– Barn är minst lika kloka, det är det vi vill åt, säger Niklas Sörensen, vd för Ramböll i Sverige.
Hugo Eliasson är 13 år och går i årskurs 8 på Solbergaskolan.
– Jag är intresserad av samhällsfrågor och jag tycker att det är jätteroligt att få påverka, säger han.
Att ett stort företag vänder sig till gotländska ungdomar för att försöka se in i framtiden tycker han är bra.
– Det är precis vad de ska göra. Det är vi som ska bo i städerna i framtiden, säger Hugo Eliasson.
Nära hälften av de gotländska unga svarade i undersökningen att de vill bo i en storstad, men bara en tredjedel så många vill bo på landsbygden. Arbete och närhet till vänner tycker de är viktigare än tillgång på natur, kultur och närhet till familjen.
Wilma Hällbom går i skolan i Visby och hon fick vara kreativ tillsammans med Malcolm Sjödahl, affärsutvecklare i Rambölls ledningsgrupp.
– Jag tycker att det är väldigt spännande att jobba med olika grupper i samhället, för att fatta vad som är viktigt och betydelsefullt för det samhälle vi vill skapa, säger han.
Malcolm jobbar bland annat med projektet Hyperloop, ett framtida höghastighetståg i mer än 1 000 kilometer per timme i underjordiska kulvertar. Stockholm-Gotland-Helsingfors skulle då ta drygt en halvtimme, med en kvarts förbindelse till och från Visby.
– Om Visby verkligen vill? Ålänningarna vill, säger Malcom Sjödahl om hyperloop, som redan finns på försöksanläggning i Nevadaöknen.
VD Niklas Sörensen tror att andra företag och kommuner också borde bli bättre på att inkludera de unga i beslutsprocesser.
– Vi måste lära oss att sluta exkludera och att anstränga oss för att det ska bli dialog, säger han.