Allt fler gymnasieelever skolkar

Gotland ligger i topp på listan över andelen gymnasieelever som får studiemedel indraget på grund av skolk. Jämfört med förra läsåret har andelen elever som skolkar ökat.

Saga Carlgren (V), ordförande för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

Saga Carlgren (V), ordförande för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

Foto: Rolf Jönsson

Frånvaro (GA)2018-07-12 05:04

Under det gångna läsåret var det rekordmånga gymnasieelever i landet som blev av med studiebidraget på grund av skolk, enligt statistik från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Totalt handlar det om 27 800 elever, eller 8,5 procent. Det är en ökning jämfört med föregående läsår, då 7,9 procent av eleverna fick studiebidraget indraget.

Även på Gotland har andelen ökat. Gotland ligger på plats fem över länen med störst andel frånvarande elever. Under det gångna läsåret fick 8,4 procent sitt studiestöd indraget, vilket är en ökning från läsåret innan då andelen var 5,6 procent.

– Statistiken är svår på så sätt att man måste förhålla sig till hur mycket man rapporterar frånvaro, vilket vi har jobbat mycket med. Oavsett är det något vi måste jobba med hela tiden. Att vara på plats är en viktig faktor för att kunna ta en examen, säger Saga Carlgren (V), ordförande för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden på Region Gotland.

Jämfört med läsåret 2015/2016, då Gotland toppade listan med 12,2 procent, har andelen ändå minskat.

– Vi hade en bättre siffra förra året, så det är klart att jag hoppats på att trenden fortsatt. Men vi får ta nya tag, säger Saga Carlgren.

Andelen elever som fått indraget studiebidrag har ökat de senaste tio åren. På riksnivå är det fler pojkar än flickor som skolkar, och fristående skolor rapporterar en högre andel skolkare än de kommunala skolorna, enligt CSN. Det finns några grupper bland gymnasieeleverna där frånvaron brukar vara högre, berättar Saga Carlgren.

– Ju tuffare skolerfarenhet man haft desto mer behöver man jobba med att verkligen motivera personen till att vara i skolan. Mycket kan hända i den åldern, där vi ser en ökad psykisk ohälsa, säger hon.

Skolorna arbetar kontinuerligt med att minska frånvaron bland eleverna.

– Alla pedagoger ska veta hur de ska agera, även om det handlar om en ganska låg frånvaro. Det handlar om att tidigt ta reda på varför personen inte är i skolan, att de vet att vi ser dig och saknar dig. Det gör stor skillnad, säger Saga Carlgren.

Även om det inte råder skolplikt på gymnasiet, som det gör i grundskolan, tycker Saga Carlgren att man bör arbeta på ungefär samma sätt för att få gymnasieelever att gå i skolan.

– I realiteten krävs det en gymnasieexamen för att få jobb. Därför måste vi hålla i arbetet, säger hon.

Studiebidrag

Läsåret 2015/2016 fick 195 elever på Gotland, eller 12,2 procent, indraget studiebidrag.

Läsåret 2016/2017 fick 88 elever, 5,6 procent, indraget studiebidrag.

Läsåret 2017/2018 fick 139 elever, 8,4 procent, indraget studiebidrag.

Om personen är borta vid upprepade tillfällen utan att skolan har godkänt det, ska skolan rapportera det till CSN som skolk.

Vid sammanlagt fyra timmars frånvaro under en månad påverkar det studiebidraget.

Källa: CSN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om