Effekterna av fria skolvalet kartläggs

Nu ska det fria skolvalet på Gotland utredas. ”Skolor hotas av nedläggning om alltför många väljer bort dem” säger Lena Eneqvist (S).

Orolig. Lena Eneqvist vill värna de små skolorna och är orolig över skolvalets effekter.

Orolig. Lena Eneqvist vill värna de små skolorna och är orolig över skolvalets effekter.

Foto: Bertil Virgin

FRIA SKOLVALET (GA)2018-02-06 06:30

Nyligen berättade GA om Fårösundsskolan, en skola helt utan sjundeklassare efter att eleverna i årskurs 6 i Lärbro valt andra skolor. Lena Eneqvist (S), ledamot i barn- och utbildningsnämnden, är oroad över vilka konsekvenser det fria skolvalet kan få.

– Landsbygden blir drabbad, särskilt ytterområdena som vi vill värna om, säger hon.

Vid barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts senaste sammanträde föreslog Lena Eneqvist att inte bara att de ekonomiska konsekvenserna av fristående skolor och fritt skolval bör utredas. Hon vill även veta hur det fria valet påverkat hur Region Gotland planerar och anpassar sin skolorganisation.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Brittis Benzler (V) välkomnar förslaget om en utredning.

– Vi tittar just nu väldigt mycket på våra kostnader och hur vi kan sänka dem. Vi vänder på alla stenar, och då tycker jag att vi ska vända på den här också, säger hon.

Välja skola kan föräldrar göra när som helst, men i veckan avslutas den period som Region Gotland organiserar för de som har barn som ska börja förskoleklass till hösten. 10-15 procent av barnen brukar välja en annan skola än den i hemområdet. En genomgång som GA gjorde förra året visade att strömmen av barn går mot Visby och nästan alla skolor på landsbygden har färre elever än antalet barn i upptagningsområdet.

Små skolor på landsbygden innebär högre kostnader. Barn- och utbildningsnämnden fördelade i november årets landsbygdsstöd. Förskoleverksamheten i Kräklingbo, Eskelhem, Fårösund, Vänge, Öja samt vid Athene Fardhem får en extra tilldelning med 320 000 kronor.

För årskurs 1-6 ges stöd på sammanlagt 2,8 miljoner kronor till Vänge, Kräklingbo, Eskelhem, Stånga, Öja och Athene Fardhem.

Högstadierna i Fårösund, Roma, Slite, Klintehamn och Hemse får 6,5 miljoner kronor extra. De skulle egentligen ha tio miljoner kronor, men barn- och utbildningsnämnden beslutade för flera år sedan att frysa bidraget på 2010 års nivå.

Rätten att välja en skola med en annan huvudman än den kommunala infördes i och med friskolereformen 1992. På Gotland utökades möjligheten att välja skola ytterligare 2009, då föräldrar fick rätt att välja fritt mellan Region Gotlands olika skolor. Barnen får byta skola i mån av plats, och föräldrarna får själva svara för skolskjutsen.

Tar ni bort skolvalet, om det visar sig att kostnaderna är höga?

– Det vet jag inte om vi kan. Skollagen har ändrats och ger ett större stöd för föräldrar som vill välja skola. Men det är ändå bra att få effekterna av skolvalet belysta, säger Brittis Benzler.

Landsbygdsstöd

Så här fördelas stödet 2018, förskoleklass och grundskola:

Klinteskolan: 2,34 miljoner kr.

Fårösund: 2,2 miljoner kr.

Solklintsskolan: 1,57 miljoner kr.

Öja: 1,1 miljoner kr.

Romaskolan: 1,04 miljoner kr.

Kräklingbo: 932 000 kr.

Athene Fardhem: 790 000 kr.

Eskelhem: 251 000 kr.

Högbyskolan: 107 000 kr.

Vänge: 36 000 kr.

Fakta: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!