Visby vinnare i skolvalet

Sedan det blev fritt fram för gotländska elever att inte bara välja friskolor utan även mellan kommunala skolor, har landsbygdsskolorna konsekvent tappat elever till Visbyskolorna. Men även i stan finns vinnare och förlorare.

Öja. Öns sydligaste skola har få sökande utifrån, men lyckas behålla nästan alla elever i upptagningsområdet.

Öja. Öns sydligaste skola har få sökande utifrån, men lyckas behålla nästan alla elever i upptagningsområdet.

Foto: Malin Stenström

fria skolvalet (ga)2017-04-24 13:00

2009 infördes det friare skolvalet, som innebär att gotländska elever inte bara kan välja mellan den kommunala hemskolan eller en friskola, utan även fritt bland öns alla kommunala skolor. Dåvarande barn- och utbildningsnämnden var dock inte enig, S, V och MP var emot.

– Jag röstade emot det beslutet. Det var ett förslag som jag befarade skulle få dåliga konsekvenser för landsbygdsskolorna och dessutom försvåra planeringen och öka kostnaderna. Det ger oss sämre förutsättningar att säkra en bra geografisk spridning av skolorna över ön, säger Brittis Benzler (V), nuvarande ordförande i nämnden.

Skolvalet fungerar så att eleverna i skolans upptagningsområde är garanterade plats och har förtur framför elever utifrån.

GA har tittat närmare på valen till kommunal förskoleklass åren 2009 till 2015. Jämförelsen visar att det finns skolor där mer än hälften av eleverna väljer bort sin hemskola. Samtidigt har vissa skolor väldigt många sökande utifrån. Alla kommunala skolor utanför Visby har dock under de aktuella åren haft fler elever i upptagningsområdet som valt bort hemskolan, än elever utifrån som sökt sig dit.

Allra störst är rörligheten på Visbyskolorna.

– Det är ganska stor omflyttning i Visby. Några av landsbygdsskolornas upptagningsområden går också väldigt nära Visby, säger Brittis Benzler.

Gråboskolan, Tjelvarskolan, Lyckåkerskolan, Terra Nova och S:t Hansskolan tappar alla fler elever till friskolor och andra kommunala skolor, än vad de tar emot från andra skolor. 2012 valde till exempel mer än hälften, 12 av 20, elever i S:t Hans upptagningsområde andra skolor. Samtidigt sökte tio elever utifrån dit.

Humlegårdsskolan och Norrbackaskolan är den enda kommunala skolorna på ön som betydligt fler elever söker sig till än från.

Brittis Benzler tycker att hennes farhågor inför det friare skolvalet, har besannats.

– Absolut! Precis det vi trodde skulle hända har ju hänt. Det har försämrat underlaget för landsbygdsskolorna.

För att skolorna med sämre elevunderlag ska kunna hålla samma klass på utbildningen, kompenseras de genom ett regionalt utjämningsstöd. När allt fler väljer en annan skola än sin hemskola, leder det till ökade kostnader för regionen, menar Brittis Benzler.

– Ja, det gör det när vi har utrymme i en landsbygdsskola och eleven istället väljer en skola i Visby. Då får vi betala för plats där också.

Val till förskoleklass 2009-2015

Jämförelse av ett urval av öns kommunala skolor

Har valt bort hemskolan Sökande utifrån Totalt:

Dalhem: 47 10 -37

Fole: 19 12 -7

Havdhem: 23 3 -20

Stenkyrka: 33 3 -30

Västerhejde: 41 22 -19

Öja: 2 1 -1

Lyckåker: 84 76 -8

Norrbacka: 17 86 : +69

S:t Hans: 52 46 -6

Tjelvarskolan: 106 35 -71

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!