Under vecka 29, Stockholmsveckan, har det varit högsäsong för friåkare. Flera gotländska taxichaufförer har gått ut på sociala medier och varnat för friåkarna. De så kallade friåkarna kör lagligt, men tar i regel högre priser. Många friåkare har 499 kronor i jämförelsepris, vilket är priset för att resa en mil i 15 minuter. De gotländska bolagen ligger i de flesta fallen en bit över 300 kronor. Den som inte tittar på klistermärket med prisinformation som sitter på alla taxibilars sidoruta riskerar att få betala mycket för sin resa.
– Det största problemet är priserna, tycker Kathe Melander, som kör för Taxi Gotland.
I hamnen, vid Stora Torget och på Östercentrum är problemet som tydligast, enligt Kathe Melander. Vid ”stolpen”, platsen vid Östercentrum där många taxibilar står, brukar de gotländska bolagen bli nästan helt utträngda av friåkare och bolag från fastlandet. Friåkarna ställer sig där länge i förväg och väntar på kunder, och det blir svårt för de gotländska bilarna att få ”påhopp”, alltså resor som inte bokats via växeln.
– Vi kommer inte fram för att det är så många som står där och blockerar. De tar ju alla platser vi har, säger hon.
Under Almedalsveckan var det också många friåkare på ön, men Kathe Melander tycker sig ha sett en dramatisk ökning under vecka 29.
– Den här veckan har det exploderat. Det är något vansinnigt.
Ett problem är att det ibland kan vara svårt att skilja friåkarna från fastlandet från de gotländska taxibilarna, då det händer att friåkare sätter på klistermärken som ger intryck av att de tillhör lokala taxibolag.
– Vissa bilar kör runt med falsk reklam där det står att de är från Gotland.
En av friåkarna som kommit till Gotland är Afzal Bahram från Uppsala. Det är första gången han är på ön och kör taxi. Han tycker att de gotländska taxibolagen borde vara glada att det kommer taxibilar från fastlandet under sommaren.
– De behöver oss. Det borde vara tacksamma att det kommer ner bilar och hjälper till när det är så mycket folk här.
Fastlänningarna är vana vid högre priser, och därför är det enligt Afzal Bahram inget problem att resorna blir lite dyrare. De kunder han haft i veckan har varit nöjda. Dessutom är det svårare att få körningar som friåkare eftersom man inte får bokningar via en växel, menar han.
– De stora bolagen brukar klaga för att vi har högre priser, men vi får vänta längre på varje körning.