– Oj, har de redan fått upp det?
Så var reaktionen från Sivert Söderlund, vice ordförande i Gotlands ornitologiska förening och initiativtagare till fågeltornet, när GT kontaktade honom på telefon efter ett besök på byggarbetsplatsen. Då hade byggarna Erik Larsson och Wesley Koivumäki rest stommen och fäst den i ett fundament av stora stenblock. Bygget har gått raskt, men föregåtts av en längre tids planering:
– Vi fick ett arv testamenterat från tidigare medlemmen Lars-Åke Pettersson. Vi började skissa på en plattform vid Nisseviken eller ett vindskydd vid Kronholmen. Det är mål som vi inte gett upp, men heller inte nått. Då föddes tanken på att resa ett fågeltorn vid Fide, berättar Sivert Söderberg.
Tornet byggs alldeles söder om Trafikverkets rastplats i Fide, lätt igenkännligt för alla som passerar på väg 142, med utsikt över Burgsviken och vindkraftverken på Fidenäs. Storådern heter området.
– En klar fördel med platsen är att man enkelt kan parkera på den P-plats som redan finns, konstaterar Sivert Söderlund.
En vassröjning som Burgsviken utveckling AB gjort har också varit viktig. Från fågeltornet kan man njuta av utsikten och spana in vadare och simfåglar. Det är en bra lokal för ornitologi, också vintertid.
Tornet är det första som Erik Larsson och Wersley Koivumäki byggt, fast de har mångårig erfarenhet från mycket annat trä- och stenarbete.
– Erik frågade om jag ville vara med, säger Wesley Koivumäki och tillägger med ett uttryck från Österbotten:
– Tok gjorde som galen bad.
Prefabrikationen gjordes hemma hos Erik Larsson i Öja och sen har man fraktat stommar, trappor och uppsågat virke till platsen.
– Vi har byggt efter ritning, men ökat på dimensionerna lite, berättar Erik Larsson.
Tornet är annars snarlikt det som står vid Paviken. Höjden till plattformen är fyra meter. GT kan intyga att det räcker bra för att få en helt annan vy över sjön, inklusive den inre viken där det simmar svanar i mängder.
Konstruktionen är enkel, men arbetet för den skull inte utan komplikationer. Det får inte felas mycket i avvägningen när stolpskorna på stommarna ska passas in i sina hål. Men nu står tornet där, stadigt och säkert.
– Vi planerar också en informationstavla över Storsudrets fågellokaler. Jag ser det här som den blivande porten till Sudret, avslutar Sivert Söderlund.