Fristaden där alla ungdomar ska lyckas

På sommaren är det ungdomsgården Lagret som gäller för de gotländska ungdomarna. För fritidsledarna blir aktiviteterna ett sätt att ge ­ung­domarna både trygghet och roliga upplevelser.

En kväll med sällskapsspel på schemat blev en oväntad succé.

En kväll med sällskapsspel på schemat blev en oväntad succé.

Foto: Patricia Ståhl

Fritid2017-08-04 10:08

På sommaren går verksamheten på öns ungdomsgårdar på lågvarv. Istället koncentreras verksamheten till ungdomsgården Lagret, som sedan några somrar tillbaka huserar på Solbergaskolan. Skolgården har fått en parkourbana, skejtbana, studsmatta och mycket annat. Inne i byggnaden, som på skolåret fungerar som skolans cafeteria, finns just ett café. Men det finns också flera soffhörnor, och det går att spela pingis, tv-spel eller biljard.

Musik, fiske, badutflykter och vattenkrig står på det späckade sommarschemat. De vitt skilda aktiviteterna gör att alla får chansen hitta något de är bra på.

– Alla ska lyckas här. Så vi ska göra saker som man kan lyckas i, och vi ska se alla, säger den rutinerade fritidsledaren Angelica Töllinen.

Utöver det blir de ett viktigt verktyg för att nå fram.

– Ofta kan aktiviteterna vara det som gör att vi överhuvudtaget får igång ett samtal med någon, säger kollegan Jean-Pierre Granvald.

Att arbeta med tonåringar kan ibland vara svårt, och fritidsledarna blir inte sällan testade av ungdomarna. Det är inte heller något konstigt när man är i den åldern, menar fritidsledaren Frida Grytting.

– Det är en frigörelseprocess i den åldern. Det hade varit sjukt om de inte gjorde det.

För att hantera bråk och konflikter är det viktigt att inte fastna i att någon gjort något dåligt, utan att varje dag, eller kanske till och med varje kvart, ge ungdomarna en chans till en nystart.

– Vi börjar alltid på en ny kula, säger Jean-Pierre Granvald.

Två av de som hängt på Lagret i sommar är Klara Eriksson och Hanna Ekman, som båda ska börja åttan i höst. De tycker att det är bra att det finns någonstans att umgås även under sommaren.

– Man känner sig alltid välkommen, säger Klara.

Kompisen Hanna tycker att det allra bästa med Lagret är personalen.

– De är så snälla och bra att prata med, säger hon.

Den viktigaste funktionen ungdomsgårdarna fyller är att det inte spelar någon roll vem man är eller vilket humör man är på, tycker Jean-Pierre Granvald.

– En jättestor funktion vi fyller är att man får en plats där man bara kan vara precis som man är, säger han.

Frida Grytting fyller i:

– Att bli sedd, hörd och rörd kan göra underverk.

Inne på ungdomsgården finns fika för en billig peng. En chokladboll kostar tre kronor.
Inne på ungdomsgården finns fika för en billig peng. En chokladboll kostar tre kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om