En tvist mellan markägare och regionen stoppar sista delen av va-ledningarna mellan Klintehamn och Kvarnåkershamn. Nu begär regionen handräckning av Kronofogden.
– Markägaren har stoppat vår montör trots att vi har servitut, säger Torbjörn Ihse, på tekniska förvaltningen.
Ett servitut innebär att någon kan utnyttja en annans fastighet i begränsad omfattning, till exempel för att dra va-ledningar. I det här fallet behöver regionen gräva upp en kortare sträcka på omkring åtta meter på Håkan Onsjös mark.
– Vi har gjort allt rätt, säger Torbjörn Ihse.
Håkan Onsjö håller inte med.
– De har inte sagt att de ska komma och gräva som det står i avtalet och marken ska tas i anspråk enligt mina anvisningar, säger Håkan Onsjö.
Han förklarar att det är viktigt för honom eftersom han använder marken till bete.
– Jag har drygt 50 nötkreatur på bete och då vill jag veta när grävarna kommer och river stängslet så att inte korna driver iväg. Det är väl rätt självklart, säger han.
Arbetet med att dra va-ledningen påbörjades redan i februari och efter det fick han ett brev att arbetena var klara.
– Ledningen blev nedlagd i augusti/september. De har skickat ut en nöjdhetsförklaring som jag skulle fylla i och då måste ju jag räkna med att det är klart.
Enligt regionen används fiber för drift av va-ledningen och därav ingår det i servitutet. Ett fel på den gjorde att man skickade dit entreprenören en gång till.
– Jag frågade vad de höll på med och fick svaret att de grävde för fiber men i servitutet ingår bara vatten, avlopp och brunnar. Jag sa att de fick komma tillbaka när regionen ringt mig, säger Håkan Onsjö.
Parterna är oeniga om vad som får göras och hur kontakten ska skötas.
Regionen anser att Håkan Onsjö hindrat dem att slutföra nedläggningen i Fröjel. De har därför yrkat på särskild handräckning så att entreprenörerna kan gräva klart.
– Att ta hit Kronofogden är ett oerhört krångligt sätt för att få gräva klart. Det hade varit lättare att meddela mig direkt, så kunde grävaren kommit när jag var hemma.
Fördelen med att Kronofogden kommer är att då aviseras ankomsten i förväg.
– De hör alltid av sig innan en förrättning.
– Jag är inte på något sätt emot grävningen men vill veta när och hur mycket de ska gräva, säger Håkan Onsjö som tycker det är illavarslande om regionen tycker de har rätt att bete sig på det här sättet.